Определиха най-добрите производители на червено и бяло вино за реколта 2015

    Желязко Павлов е баш майсторът на виното в Първомайско за реколта 2015 година. Неговото каберне му спечели званието „Винопроизводител“ и му донесе голямата награда на журито. Това не е първото му отличие, но той признава, че освен удовлетворение, званието му носи и отговорности - „сега ще трябва да се доказвам отново!“ - сподели Жак. Майсторлъкът му е останал от баща му, а приятелите му има за какво да го похвалят.

    Най-добър в правенето на бели вина се оказа Янко Янков. Далеч преди още да бъде обявен конкурсът, Янко имаше самочувствието на майстор, а еликсирът му от мускат и ркацители беше признат от всеки, който беше го опитал.

    Тази година имаше специален приз и за розе, завоюван от Димитър Ушев. За виното си той е използвал каберне.

    Журито, съставено от технолози – специалисти – трябваше да оцени 26 проби, само 4 от които бяха бели вина. Затова и тази година бяха връчени втора и трета награда на производителите на червено вино. Заслужиха ги Георги Кирев, който стана е втори с мерлото си и Георги Богранов - трети със своя мавруд.

    Конкурсът за винопроизводител беше част от XII-ия Празник на виното в Първомай, организиран от Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий и Община Първомай. На него се представиха четири винарски изби „Aron Wineri” гр. Пловдив, „Загрей” АД гр. Първомай, Шато „Рогошев” ООД гр. Чирпан и за първи път Шато – хотел „Трендафилов” гр. Чирпан както и фирма „Вкусен хляб” ЕООД с. Виница, и земеделски производител Емануил Запрянов, занимаващ се с производство на яйца от пъдпъдъци.
    Фирма „Томика метал” АД от гр. Пловдив за пореден път осигури 90 литров съд за съхранение на вино за голямата награда за червено вино на журито.

    За стотиците гости на празника имаше осигурена по чаша вино, а за настроението им се погрижиха два оркестъра - „„Орион бенд” и „Пилашевски оркестър” и два танцови състава - „Хорцето“ и „Евридика“. По стара българска традиция – Празникът завърши с хоро на площада.

    Теодора Кирякова 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини