3 неща, които никога не трябва да правите преди сън

Имали ли сте някога проблем със съня ? Възможно е несъзнателно да правите неща, които пречат на съня точно преди лягане. Хигиената на съня е изключително важна. Нужно е да си създадете полезни навици, които ще ви накарат да заспивате бързо и да се събуждате освежени. Ако не успявате да поспите поне 7-9 часа на нощ, сте застрашени от повече грешки на работното място, мисленето ви е затруднено, увеличава се и рискът от възможни животозастрашаващи инциденти.

Всяка година проблемите със съня и безсънието в САЩ струват по около 15.9 милиона долара – преки разходи и по 50-100 милиарда косвени разходи. Статистиката сочи, че заспиването зад волана е отговорно за поне 100 000 пътни инциденти, 71 000 травми и 1 550 смъртни случая годишно в страната.

Ето какво да избягвате преди лягане.

1. Използване на електронни устройства

Не вземайте смартфона, айпада или други устройства в леглото със себе си. Ще ви е трудно да заспите и да не се будите през нощта. Скорошно изследване сочи, че 71% от хората спят със смартфоните си, 23% буквално заспиват с устройството в ръце. Време е да сложите край на зависимостта и да отвоювате леглото обратно само за себе си.

Изключете всичките устройства вечерта поне един час преди лягане, за да избегнете психическото и физическото стимулиране.

2. Кофеинови напитки

Въпреки че кофеинът може да ви помогне да се справите с приближаващите крайни срокове или в грижите за новороденото ви бебе, определно ще наруши съня ви. Освен ако не обичате да лежите будни и да се взирате в тавана, стойте далеч от кафето.

Тъй като кофеинът е стимулант, повечето хора прибягват до него след събуждането сутрин или за да се чувстват бодри през деня. Важно е да осъзнаете, че кафето не замества съня, въпреки че временно изостря вниманието ни като блокира сънотворни вещества в мозъка и увеличава производството на адреналин. Кофеинът навлиза в кръвообращението чрез стомаха и тънките черва и проявява стимулиращия си ефект 15 минути след консумация. Веднъж след като попадне в тялото, ефекът му се задържа няколко часа.

3. Физически упражнения

Ако сте податливи на адреналиновия приток по време на физическа тренировка, трябва да избягвате упражненията преди сън. Физическата активност ще затрудни заспиването. Предишни изследвания твърдяха, че всички трябва да избягваме упражненията преди лягане, но по-нови проучвания откриха, ча това не важи за всички. Ако обаче спадате към групата, на която тренировките преди сън се отразяват, е по-добре да отложите упражненията за сутринта. Ако предпочитате да тренирате вечер, е добре да го правите поне няколко часа преди сън. Това ще осигури на тялото ви достатъчно време да се успокои.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини