Рисунки на 37 хилядолетия показват изригване на вулкан

Рисунките на праисторически човек, открити в пещарата Шове-Пон д'Арк във Франция са първите изображения на хора и животни в света. Сега учените смятат, че серия от загадъчни, първоначално неизвестни форми в пещарата може би са най-ранния знак за вулканична активност.

Рисунките в Ардеш вероятно изобразяват вулканична дейност, случила се на 35 километра северозападно от пещерата.

Екип от учени, оглавяван от геолога Себастиан Номад са успели да определят възрастта на новите открития. Според изследването им в близкия от около пещерата регион Bas-Vivarais наистина е имало вулканично изригване преди около 19 000 до 43 000 години. Рисунките в Шове-Пон д'Арк най-вероятно са на възраст между 34 000 до 37 000 години.

Кривите линии наподобяват типичните фонтани от лава, характерни за вулкана Стромболи. Екипът е открил, че подобни символи нямат еквивалент в предполагаемия времеви период, както и в която и да е от другите над 340 познати богато украсени пещери във Франция и Испания. Това ги прави уникални сред  другите подобни форми на праисторическо изкуство.

Въпреки че изригването на Везувий през 79-та година е едно от най-ранните, най-известните и най-добре документирани, се смята, че стенописите на 9000 години в Чаталхьоюк в Централна Турция и арменската група петроглифи в Сюник, са сред най-старите изображения на вулкани.

Пещера в Индонезия на остров Сулавеси пък съдържа най-старите познати образци на изкуство, датиращи от преди 40 000 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини