Трима първомайци с Наградата на Херцога на Единбург

    Трима първомайски ученици са сред първите в България, получили бронзова значка от Международната награда на херцога на Единбург. Марияна Колева, Гергана Коева и Иван Караславов получиха отличията си на официална церемония от президентът на Република България Росен Плевнелиев и в присъствието на посланикът на Великобритания н.пр. Ема Хопкинс и други официални лица.

    Тримата са ученици от СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и научават за тази програма от учителката си Татяна Попова, чиято дъщеря е доброволец. Запознават се отблизо целите и задачите и решават, че ще бъде интересно да се включат. А предизвикателствата са четири. В продължение на три месеца трябва да са доброволци, да покажат умения, да положат физически усилия и да минат през планинско приключение.

    Младежите са членове на Червения кръст и като такива те лесно преодоляват първото предизвикателство. Второто – уменията – за тях става и водещо. И тримата имат постижения в областта на информационните технологии и информатиката, но Гергана се изявява в областта на модата. Иван се доказва в програмирането, а Марияна – в графичния дизайн. За физически усилия са избрали карането на колело. Най трудно и истинско предизвикателство, за тях остава планинското приключение. По признанията им това ще е и най-запомнящото, емоционално и трудно изпитание.  С помощта на двама супервайзъри първо са преминали през лек планински поход, по времето на който са се запознали с ползването на карта, компас и туристическа маркировка и са придобили основни умения за поведение в планината. След това са предприели поход по рида Хубавец в Стара планина. Разполагали са с основните туристически принадлежности – палатка, чувал, раници, но не са можели да ползват телефон. Приспиването на тази височина, през есента е сериозно изпитание.

    Лидер на групата е била Христина Попова – дъщерята на Татяна Попова. А за всяко предизвикателство са имали и ментори.

    След всичко преживяно Марияна, Гергана и Иван се чувстват удовлетворени, спокойни са, че могат да си поставят цели и да ги постигат.
    Наградата на херцога на Единбург или накратко Наградата е не просто програма за личностно развитие и постижения. Тя е и една своеобразна възможност за учене чрез преживяване, за придобиване на поредица социални умения и има много значим възпитателен ефект сред подрастващите. Тя е основана от принц Едуард и в момента действа в над 140 държави в света. В Българи е от 2 години, патрон е президентът Плевнелиев, а вчерашната церемония е първата у нас. 180 младежи от България се включват в Наградата, но само 25 от тях успяват да преминат през първото – бронзово стъпало. На станалите не им е достигнало време. Ако Марияна, Гери и Иван продължат за 6 месеца те ще извоюват сребърна, а за 12 месеца – златна значка.
    Официалното откриване на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург-България“ е на 17 февруари 2014 г. То отбелязва началото на едно ново приключение за младите хора в България на възраст между 18 и 24-годишна възраст в България с лидери и ментори в различни сфери. Участниците в Наградата сами си поставят своите цели и ги следват в рамките на своята програма, развивайки умения в няколко основни направления в три нива: Бронз, Сребро и Злато. Те избират активности в направленията Умения, Физическа активност и Доброволчество и преживяват Приключенско пътуване. За да постигнат най-високото ниво на Наградата - Злато, те участват в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.

    С подкрепата на опитни Лидери и ментори участниците в Програмата съзнателно следят прогреса си и учат за света около тях.

    Всяко българско училище може да се включи в Наградата, а учителите му могат да станат лидери и ментори.
    От създаването си през 1956 г. до днес повече от осем милиона млади хора са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в Програмата на Наградата. В момента над 900 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата. Придобиването на отличие по програмата от младите хора им дава предимство при кандидатстването в университет или  намирането на работа в Европа, Канада и САЩ, тъй като Наградата е световно призната и ценена. 

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини