Подписката за референдум на Слави Трифонов - в "Офисите" и "Десетката"

Подписката, организирана от Слави Трифонов за провеждане на референдум стартира на две места в Първомай – едното е магазин „Офисите“, а другото – кафене „Десетката“.

Хората от града и околността не са добре информирани и все още няма никаква активност, коментират хората от двата пункта. До сега са събрани по-малко от 100 подписа.

Друга причина, да не вървят нещата според Пеньо Запрянов е, че мнозина бъркат подписката с отговорите на зададените въпроси. Полагайки подписа си, в никакъв случай не даваш утвърдителен отговор на всичките 6 запитвания.

Подписката за референдум е по-скоро отговор на въпроса: Искаме ли да бъдем питани от управниците?“

В последните месеци всички научиха, че Швейцария се управлява чрез референдуми. Там хората са питани за всичко. Да се допускат ли емигранти, да се дават ли данъчни облекчения на чужди граждани, да се понижи ли данъка за автомобили; каква да е организацията на движението в Берн и т.н. Средно 4 пъти годишно се питат гражданите на федерално ниво и още няколко пъти в отделните кантони. Има въпроси, които властта трябва задължително да обсъди с хората; има въпроси – граждански инициативи, за промени в Конституцията и Законите; има и референдуми, които могат да оспорят взето вече решение.

Обърнете внимание – основната разлика между България и Швейцария е, че там никой не подлага на съмнение, че може да се проведе на референдум.

Как стоят нещата в България – управляващите, статуквото не допускат гражданите да имат мнение. Избирателната ни система е такава, че в управлението на страната има едни и същи хора, които правят всичко възможно те да останат там. За тях провеждането на референдум би било опасно, защото би довело до пренареждане на правилата дори и да не се постигне положителен отговор. В момента, при сега действащото законодателство, вероятността гражданска инициатива да доведе до референдум е сведено до 0. И единствено екипът на Слави Трифонов с организационния опит, който има би могъл да успее да преодолее всички пречки.

Така, че единственият въпрос на който трябва да отговорим е: „Искаме ли властта да се допитва до нас?“

И при положителен отговор би станало прекалено явно безочието на тези, които ни управляват и не искат изпуснат кокала.

Всякакви увъртания от рода: „това не може да се решава от хората“, „това няма да помогне на държавата“, „така няма да се постигне нищо“ и не на последно място „не участвам в нищо, организирано от Слави Трифонов“ са опити гражданите на РБЪлгария да бъдат обезличени, мнението им да остане глас в пустиня, а управляващите бетонирани на сегашното им място.

Припомняме:

Въпросите, които се предлагат за референдума са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В Инициативния комитет „Шоуто на Слави“ под номер едно е името на самия Слави Трифонов, последван от екипа сценаристи на телевизионното шоу.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини