Атанас Атанасов: Заради свалянето на руския самолет има рискове за България

Народни представители от различни политически партии изказаха мнението си за свалянето на руския самолет в Турция.

Ген. Атанас Атанасов от РБ заяви, че заради свалянето на руския самолет "съществуват рискове за България, защото сме съвсем близо до епицентъра на тази ситуация".

Според него е важно в случая да се подходи много внимателно.

"Трябва да се направи международно разследване, да се изясни как точно се е случило това, за да може да се предотврати ескалация на напрежението”, каза Атанасов.

Ген. Михо Михов от АБВ заяви, че случилото се в Турция е ескалация на напрежението.

"Може  би мъдростта на турските и руските политици ще внесе някакъв баланс", добави той и заяви, че му е интересно кой е издал заповедта за свалянето на самолета.

"Това, доколкото аз имам чувството като пилот, е по команда на военните. Военна е средата. Тогава, когато има сражение военните ще дават тези разрешения за атаки и настъпление“, заяви ген. Михов.

Според него експертите в НАТО със сигурност ще имат становище за случилото се.

Ангел Найденов от БСП пък заяви, че свалянето на руския самолет не трябва да се превръща във "въпросителна между координационните действия" срещу Ислямска държава.

Според него няма как случилото се да не засили напрежението между двете страни, което "така или иначе съществува заради действията по границите на Сирия с Турция".

Найденов заяви, че е много важно бързо да се проведе разследване, което да установи какво точно се е случило, защото това би дало отговор на много въпроси.

Той заяви, че не вижда по какъв начин може да се търси отражение от случилото се върху сигурността на България.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък призова да се въздържаме от коментари по темата.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че Турция е един от виновниците за проблемите в Близкия изток, защото "на нейна територия се обучаваха и въоръжаваха хора, които влизаха в Сирия, за да воюват за сваляне на правителството".

„Сега, след свалянето на руския самолет, се задава един въпрос - на чия страна е Турция. Трябва да се докаже, че голяма част от петрола, който добива Ислямска държава, се предава в Турция и то на фирми от близкото обкръжение на президента им“, добави Каракачанов.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини