До края на март 2016 г. остават ниските цени за добив на дърва

Много добри резултати по усвояването на повалената от снеговете през март дървесина, показват сметките на горските стопанства в областта, стана ясно на срещата днес в областната управа с шефове на горски стопанства от областта.

С наближаването на зимния сезон население е по-активно при снабдяването с дърва за огрев, което също спомага за разчистване на падналата маса. Към момента по сключените договори с фирми и от местното население е усвоена почти 1/3 (92848 м3) от общото количество инвентаризирана дървесина (261339 м3), сочи справката, от 4-те горски стопанства, с най-много засегнати площи.

Първенец по усвояването на паднала дървесина е горското стопанство в Златоград, където от близо 146 хиляди кубика инвентаризирана дървесина, са усвоени почти 45 хиляди кубика. ТП ДГС в Смолян са усвоени 7 506 куб.м при лежаща и описана маса от 26 929 куб.м.

Решението за по-ниската продажна цена на корен пострадала дървесина в стопанствата от област Смолян, които в най-голяма степен са засегнати от бедствието, е със срок на действие до 31 март 2016 г.

Областният управител Недялко Славов отбеляза, че е важно и кметовете на населените места своевременно да представят за одобрение пред директора на съответното горско стопанство списъци на физическите лица, които желаят да си добият дървесина за лична употреба, без право на продажба, за да може да се възползват от по-ниските цени.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини