Библиотекарите в общината подкрепят протеста на колегите си

Библиотекарите и работещите в читалищата на Община Първомай днес няма да предприемат специални протестни действия. Всички те подкрепят исканията на колегите си от големите библиотеки, музеи и културни институции, но считат, че тук в провинцията няма кой да ги забележи. „Става дума за символичен протест – каза Емилия Ангелова, която главен библиотекар – а тук няма пред кого да протестираме.“

Местните служители на книгите нямат агресията и силата да предизвика вниманието на държава и институции. В това е убедена и секретарят на читалище „Пробуда“ Нели Атанасова.

Днешният протест не е само заради унизителното минимално заплащане за труда на тези хора. Те искат да бъде отделен по-голям бюджет за култура, увеличаване на средствата за попълване на библиотечните фондове и за поддържане сградите на тези институции. На много места в страната, там където гилдията има по-сериозно представителство, протестните действия са съпроводени от различни събития – шествия, събиране с книга в ръка, поставяне на лентички или безплатен вход в музеите.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини