Учениците от Професионалната гимназия предложиха да се изучава креативност, щастие и етика

Три нови предмета предложиха за изучаване учениците от ПГСС „Васил Левски“. Хрумването им не е случайно, а е резултат от решаването на казус, поставен на иновационен лагер. Той бе организиран в рамките на Световната седмица по предприемачество под ръководството на Джунуър Ачийвмант – България.

В надпреварата взеха участие ученици от 12 клас. Казусът, поставен пред тях беше „Имате възможност да предложите нов предмет, който да бъде предложен в училище. С какво точно този предмет може да направи света едно по-добро място за живеене и с какво би допринесъл учениците да са подготвени за това, което ги очаква в бъдеше?“

С две точки пред останалите, на първо място се класира отборът на Венета Станкова, Красимира Томова и Димчо Господинов. Тяхната идея беше за час по „Мислене и креативност“. Младежите формулираха двете понятия, намирайки тънката разлика между тях. Според младите предприемачи този предмет трябва да се изучава след 7 клас и да се води от учители със специална подготовка. Той би насочил младежите към творчество, мислене и дизайн. Така ще изгради у тях умения за решаване на проблеми и придобиване на способности за разсъждения, моделиране и творчество по произволни въпроси.

На второ място се класира отбор „Happiness“, който предложи уроци по щастие. Освен, че формулираха какво ще представляват този вид часове, Антония Давчева и Теодора Янакиева се опитаха да обяснят защо днешните младежи не се чувстват щастливи – накратко, защото търсят щастието във вещите. Основната цел на предложения от тях предмет е подрастващите да се запознаят с възможностите сами да оформят живота си така, че да бъдат доволни от него. Уроците трябва да бъдат водени от психолог и да са веднъж седмично, да се посещават от деца на възраст между 11 и 16 години, защото тогава се оформя техния мироглед и би им помогнал да владеят емоциите си и да се научат да общуват помежду си.

На трето място остана отбора на Денис Учерджиев и Кремена Вълчева с предложението им за предмета Етикет и социално поведение. Те предложиха предмет, който ще представлява първоначално въведение към новия предмет гражданско образование, който се налага след реформите в образователната система.

Етикет и социално поведение има за цел да научи и изгради навици и норми на поведение, не само на обществени места, но и като цяло.

Избрали са да се изучава в по-ранна възраст - от 5 до 8 клас, защото тогава учениците изграждат своя характер и възприемат по-лесно информацията. Част от съдържанието му би бил посветен на темите: Същност на етикета и етикецията като наука; Индивидуално и обществено поведение; Дрескод; Практическа задача - проектиране на бизнес облекло и други.

Днес наградените отбори представиха своите решения на казуса пред съучениците си от цялата професионалан гимназия и пред учителите си, а директор Росица Генова им връчи сертификати и ги поздрави за отличното представяне. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини