7-те тайни на облаците на Amazon

Джеф Безос е собственик на една от най-големите компании за онлайн търговия Amazon, предлагаща и компютърни услуги известни като изчисления в облак. Анди Джаси е авторът на бизнес плана. 10 години след старта на Amazon, Джаси все още управлява този бизнес, на стойност 7 милиарда долара, пише в материала си Джон Форт.

Предлагаме ви 7 неща, които може би не знаете за една от водещите технологични компании в света.

Глад

При спадането на цените се огледайте за апетитни придобивки.

Едно от нещата в журналистическия бизнес, което изпълнителните директори пазят в тайна е когато възнамеряват да придобият нещо. Има логика: защо да рискуваш да предизвикаш увеличение на цените, като оповестиш публично намеренията си ?

Самият Джаси признава, че нещото, което в миналото ги е възпирало от повече придобивки е високата цена. В същото време обаче компанията му проявява интерес да развива възможностите си и е взела невероятни решения, на база на които са били изградени устойчиви партньорства. В бъдеще планират да придобият повече компании.

Мащаб

Amazon вярват, че са прекалено големи, за да бъдат настигнати от конкурентите си.

Също като Юсеин Болт на пистата, Amazon са наясно с предимствата си. Сред тях: нужни са буквално милиарди долари на година, за да си играч на пазара, предлагащ компютърни услуги по интернет. Не се много конкурентите, които разполагат с тези средства.

Точно това казва и Джаси, но добавя, че компанията му винаги се е ръководила от принципа “никога не казвай никога”. Историята е осеяна с примери за организации, които хората са отписвали, но които в даден момент са се превърнали в основни лидери. В същото време обаче, казва Джаси, това е бизнес, изискващ огромен капитал. Той не мисли, че на пазара ще има само един успешен играч, но не очакв и да са около 20, заради високите изисквания за инфраструктура, софтуер, хардуер, информационни центрове и т.н.

 Дискретност

Amazon не биха разкрили, колко хора работят в сферата на услугите известни като изчисления в облак. Смята се обаче, че те съставляват 6.5% от разходите на компанията. А служителите на Amazon наброяват общо 155 000 души. Бихме могли да предположим, че около 9 000 от тях се трудят в сферта на облаците.

Че екипът е голям признава и Джаси, въпреки че не разкрива точния брой. Той се припомня времето, когато написали бизнес плана и предложили на 57 души. За тях това било дръзко решение, защото документът наброявал едва 6 страници. Днес бизнесът носи приходи от над 7 милиарда долара годишно.

 Компетенции

Не се изненадвайте, ако Amazon започнат да продават повече познания в сферта на облаците.

Компании като Ракспейс са се специалзирили в консултантски бизнес услуги, като помагат на клиентите да боравят с облаците на Amazon. Но защо Amazon сами не предлагат тази услуга ?

Джаси признава, че имат екип, който работи със системни интегратори за обслужването на клиентите. Според него има място за стотици специалисти в тази сфера, но добавя че добрите доставчици са малко, въпреки че нещата се развиват.

Страх

Amazon са изпитвали параноичен страх, че Майкрософт първи ще предложат услугите в сферата на изчисленията в облаци.

И страховете им не са били неоснователни, но конкурентите са били прекалено заети да работят по Zune.

“Знаехме, че облаците имат потенциала да се превърнат в нещо велико”, казва Джаси. “Но в същото време съществуваха и обичайните заподозрени – технологичните компании от старата гвардия. Затова се опитвахме не просто, да работим по облаците, колкото се може по- бързо, но и колкото се може по-безшумно. По онова време Amazon беше известна само с онлайн търговията на дребно. По тази причина бяхме много доволни, когато успяхме първи да представим услугите в сферата на изчисленията в облаци.

 Дипломатичност

Amazon са на страната на Майкрософт и срещу федералните закони, по въпроса с криптирането.

След трагедията в Париж, мнозина членове на Американското правителство призоваха компаниите да престанат да кодират и криптират данните на потребителите си, така че властите да нямат достъп до тях. Amazon твърдо споделят позицията на Майкрософт и Apple и се противопоставят на желанието на правителството за достъп до информацията, особено когато тя се съхранява в чужбина.

“Едно от нещата, които най-много интересуват хората извън САЩ, е дали американското правителство ще има достъп до информацията им съхранена в облака. Всеки доставчик на подобни услуги се интересува от този проблем. Технологиите са едно от най-изнасяните неща от САЩ. Ние предлагаме на клиентите си, много лесен начина да криптират информацията, така че дори правителството няма достъп до нея. Но спазването на политика, при която други държави уверено и без притеснения ще могат да използват американски технолгии, е много важно. ”, казва Джаси.

Туитър

Amazon използва Туитър, за да подобри клиентското обслужване.

“Най-важното нещо е клиентите да имат връзка в реално време. От значение също са потребителските форуми, посветени на определена тема. Туитър обаче е форум, който дава свобода да се изразявате свободно, независимо какво ви тревожи в момента. Проверявам Туитър многократно през деня, чрез хаштага #AWS. И непрекъснато попадам на клиенти с някакъв проблем. Екипът ми получава по 3-4 имейла на ден от мен с искане да разреши затрудненията на клиентите. Имаме отделен екип, който следи Туитър, различни хаштагове в опит да помогне на хората в реално време.”, казва Джаси.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини