По-късното тръгване на забавачка е добро за психиката на детето впоследствие

По-късното тръгване на забавачка допринася за по-добър самоконтрол с напредване на възрастта, твърди ново изследване.

По-късния старт подобрява психическото здраве на децата, според изследователи от Университета Станфорд. “Тръгването на забавачка с една година по-късно намалява разсеяността и хиперактивността при 73% от децата на 11-годишна възраст", казва професор Томас Дий. Това на практика елиминира вероятността на тази възраст детето да се характеризира с отклонения от нормалното поведение.

Изследването е публикувано в списание National Bureau of Economic Research и е взело под внимание хиляди датски деца.

Предишни проучвания не откриват връзка между по-късния старт в забавачката, по-добрите резултати в училище или по-високите приходи по-късно в живота. Професор Дий обаче твърди, че по-концентрираните деца, които не страдат от хиперактивност се справят по-добре в училище. Други изследвания сочат, че по-добрият самоконтрол води до по-високи постижения.

Според Дий и екипът му, дете което тръгва на училище по-късно е имало повече време за игри, затова пристъпва прага на забавачката с по-стабилно състояние на ума. Теорията, че с колкото повече време за игри разполагат децата, толкова по-добре, е популярна сред много родители. Около 20% от забавачките в САЩ сега приемат деца навършили 6, вместо обичайните 5 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини