Всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие

Всяка четвърта жена в България е била жертва на сексуално или физическо насилие от страна на своя партньор. По статистика на Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола" за последните две години едва между 7-10% от потърсилите помощ жертви на насилие са от циганския етнос. Това заяви на пресконференция за представянето на проекта "Има много начини да се справиш с насилието" ръководителят му Илиана Стойчева.

Тя обясни, че този малък процент не означава, че при циганите няма насилие, а че представителите на общността не търсят защита, подкрепа и консултации. Причините за това са много, като изясняването им ще бъде предмет на проекта. Фактите обаче сочат, че тези 7-10 %, които са потърсили помощ, са го направили едва, когато става дума за ескалиращо, заплашващо живота насилие. В останалите случаи са си мълчали.

Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола" в момента е представено в 11 града в страната, в които по време на проекта ще бъдат организирани семинари. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Дупница и други.

Председателката на алианса Геновева Тишева обобщи, че през миналата година са оказали помощ на над 4300 жени и деца, пострадали от насилие. Те са получили реална помощ и услуги в кризисни центрове. Тишева е категорична, че помощ се оказва на всички, независимо от етническата им принадлежност.

Проектът цели да подпомогне с конкретни стъпки създаването на обществена информираност и чувствителност към темата „насилие, основано на пола", като едновременно с това ще предлага услуги за подпомагането на жени и момичета, в това число и от циганските общности в цялата страна, жертви на насилие, стана ясно още по време на представянето му.

Ръководителката на проекта Стойчева изнесе данни и за насилието с световен мащаб. Между 40 и 50 % от жените по света са жертви на сексуално насилие на работното място. Всяка четвърта британска студентка е била изнасилена по време на следването си. Всеки ден в Европа умират по 7 жени, вследствие на домашно насилие. Едва 4 % от изнасилените търсят правосъдие.

Проектът е на стойност 55 454 евро и трябва да бъде реализиран в рамките на една година. Акцентът ще бъде поставен върху циганите, но няма да се работи само с тях. Целта е да се постигне нулева толерантност по отношение на насилието. Предвидено е да се проведат 130 интервюта с училища и университети с младежи на възраст между 14 и 20 години. 70 от интервютата ще са с представители на циганската общност.

Илиана Стойчева обясни, че трябва стереотипите да се разчупят и властимащите и българското общество да се провокират така, че да бъде доразвито съществуващото законодателство. Тя е категорична, че насилието вкъщи и насилието на улицата са взаимосвързани - ако го има на едното място, то прераства и на другото.

В семинарите в 11-те града ще се включат представители на местната власт и ромската общност, за да се създадат регионални политики. В края на проекта в София ще се организира публичен дебат с представители на централната власт - изпълнителна и законодателна и ще се обсъдят предложения за развитие на законодателството.

Проектът щял да бъде основа за това Истанбулската конвенция (бел. ред. Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана в Истанбул) да стане част от нашето законодателство.

От своя страна Митко Доков от Областния ромски съюз в Бургас обърна внимание на това, че циганската общност се състои от различни групи с различна ценностна система и култура. На много места ниската неграмотност е ключов фактор, особено за жените и момичетата, които е почти невъзможно да се образоват. В махалите имало капсулирани общности, където на момичетата е забранено да учат. Счита се, че те трябва да са само домакини. Растейки с тази култура, те не осъзнавали, че стават жертви на насилие, основано на пола.

Ще работим за това те да осъзнаят, че имат права, как да ги търсят. Създаваме една гореща връзка - трябва да сме обединени и работим всички заедно, иначе е много трудно, заключи Доков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини