Новата агенция за електронно управление получи име и законова рамка

Министерският съвет е готов с проектозакон за допълнение и изменение на Закона за електронното управление, който ще разреши създаването на нова държавна агенция и държавно предприятие, които да помагат за развитието на електронното управление. Правителството одобри концепцията още в началото на юни т.г., като се зае с нейното реализиране.

Сега то е готово и с проектозакона, който да регулира нейните функции. Институцията ще се казва Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), като заедно с нея се предвижда и създаването на Държавно предприятие "Единен системен оператор" (ДПЕСО). Практически ДАЕУ ще обедини дейностите на сегашните дирекция "Електронно управление" към Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

ДАЕУ ще се ръководи от председател, който ще се определя с решение на Министерския съвет. Всяка година до 30 септември той ще трябва да изготвя и предлага отчет за състоянието и годишен план за развитието на електронното управление. Агенцията ще трябва да планира и стратегиите и бюджетите за електронното управление, както и за развитието и поддръжката на техническата инфраструктура.

Институцията ще трябва да налага и контролира прилагането на политики и добри практики в областта. Ще съблюдава и поддържа развитието на държавен частен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация.

За целта ДАЕУ ще разчита и на държавното предприятие, което ще разработва и интегрира електронни услуги в областта. То ще осигурява и защитата на системите, поддръжка на бази данни и др. Законът предвижда механизми за прозрачност и "невъзможност ДПЕСО да реализира преразпределяне на обществен ресурс без прилагане на Закона за обществените поръчки, избягвайки конкуренцията с частния сектор", се посочва в мотивите на Министерския съвет.

Правителството обещава още, че ДПЕСО "ще осигури пазарно заплащане на ИКТ специалисти. В законопроекта е предвидено управителният съвет на предприятието да приема структурата, щатната численост и средствата за работна заплата на служителите в предприятието в съответствие с годишния финансов план. Средната работна заплата в ИКТ сектора е в пъти по-висока от средата за страната, което създава сериозен проблем за осигуряването на ИКТ експерти, които да защитават държавните интереси при изготвяне на технически задания, приемане на работата на изпълнителите от частния сектор и осъществяване на инвеститорски и проектен контрол".

Ще бъде създаден и публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление. ДАЕУ и ДПЕСО ще публикуват актуална информация за дейностите си чрез платформа за отворени данни. Законът ще въведе и изисквания към изграждането на всички информационни системи, за да се гарантира тяхната дългосрочна ефикасност.

Законът няма да се прилага за класифицирана информация. В момента той е публикуван за обществено обсъждане, чийто срок е до 15 октомври т.г. След това предстоят процедурите по влизането му за гласуване в Народното събрание.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини