На прага сме да загубим милиони европари в края на годината

На финалната права сме на първия програмен период за България. До края на годината държавата трябва да разплати 800 милиона евро. Изчисленията обаче показват, че можем да загубим половината от тях, предава bTV.

България разполагаше с 9 години, за да усвои еквивалента на 15 милиарда лева по оперативните програми.

Милиард и половина от тях оказва се трябва да бъдат разплатени в оставащите 3 месеца до края на годината.

Това означава плащания поне по 17 милиона лева на ден. Милионите, които останат не разплатени, на практика се губят. Още по-лошо, тези проекти, които не са завършени до Нова година - трябва да бъдат доплатени от нашия бюджет.

Проблемите

Посетена от екипа ни печатница е част от холдинг, реализирал няколко проекта. С европейско финансиране са подменени машините, както и е разработен софтуер, алтернатива на който имат само още една американска и една китайска компания.

При тези проекти съфинасирането остава основен проблем. Обикновено трябва кредит. Проблем е, че банката трудно може да оцени софтуера.

Така ако фирмите в холдинга не си помагаха взаимно, проектът е щеше да се осъществи доста по-бавно.

Редица други проекти обаче изостават драстично и забавянето няма как да бъде наваксано, признава вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Сега целта е усвояване на 95% еврофондовете и възможно най-малко доплащане от националния бюджет.

„За колегите от Брюксел 92% от пречиствателна станция, не е пречиствателна станция, парче от магистрала, не е магистрала. Правим всичко възможно сумата, която да се додава от бюджета, да е под 35-40 милиона, което е нищо на фона на милиардите по програмите”, коментира той.

Сега ще е по-лесно

Междувременно започна и новият програмен период. Досега писането на бизнес план отнемаше доста време и пари. Сега - онлайн калкулатор, разработен от една от банките, улеснява фирмите.

Кандидатствате но и отчитането на европроектите също вече електронно.

Дори и самият факт, че кандидатстването е по-електронен път е спестило значителни ресурси за хартия. От май са спасени 80 дървета и значително количество отпадъци.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини