Ахмед - "терорист" в понеделник, гост на Обама в сряда

Казваш се Ахмед Мохамед и си американски тинейджър. Решаваш да се похвалиш с инженерния си талант, като донесеш в училище ръчно изработен от теб дигитален часовник, но... вместо това си арестуван по подозрение за взривно устройство. Скоро след това ставаш медийна звезда, а Белият дом, "Фейсбук" и НАСА те канят да им отидеш на гости.

Този сюжет се разви в Щатите, след като 14-годишен любител-изобретател от мюсюлмански произход бе арестуван по подозрение, че проектът му за час по инженерство е бомба. Устройството било конфискувано, Мохамед извикан при директора и претърсен от полицаи, а впоследствие заведен до полицейското управление за отпечатъци.

Инцидентът предизвика вълна от възмущение и обвинения в расизъм в САЩ. Снимка на Ахмед с тениска на НАСА и белезници се споделя безкрой пъти в социалните мрежи. Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг поведе кампанията в негова подкрепа, към която се присъединиха "Гугъл", НАСА, Белият дом, Хилари Клинтън, Масачузетския технологичен университет (MIT), музиканти и знаменитости.

"Страхотен часовник, Ахмед. Искаш ли да го донесеш в Белия дом? Трябва да вдъхновим повече деца като теб да харесват науката. Това прави Америка велика", написа президентът Обама в "Туитър".

"Ако някога искаш да работиш в музикалния бизнес, обади се", гласи туита на рапъра Ne-Yo. Научният фестивал на "Гугъл" пък обяви, че "пази място за него" този уикенд.

На импровизирана пресконференция пред дома си Ахмед обяви, че приема поканата на Белия дом, след което ще се премести "в което и да е друго училище". "Предполагам всички знаете, аз съм момчето, което изобрети часовник и си изпати много от това", каза скромно той и добави, че мечтата му е да учи в MIT. От университета му пратиха поздравление.

Въпреки че полицията не повдигна обвинение, Мохамед продължава да е изключен от училище за три дни -  а хаштагът #StandWithAhmad все още е сред най-популярните в "Туитър".

От гимназията настояват, че са постъпили правилно. "Винаги молим учениците и служителите ни незабавно да съобщават за подозрителни предмети или поведение," каза негов представител на пресконференция вчера. "Винаги ще взимаме предпазни мерки, за да защитим своите ученици и да поддържаме обществото ни възможно най-защитено. Това е нашият приоритет".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини