Таджикистан откри нова планета в Слънчевата система и я нарече Таджикистан

Държавната информационна агенция на Таджикистан "Ховар" съобщи, че новооткрита планета в Слънчевата система е била наречена на името на страната.

Името е в знак на признание на приноса на учените на страната в областта на астрофизиката и космическите изследвания, пише агенцията.

Според агенцията, организация, наречена Международен съюз на астрофизиците, е връчила официален сертификат на президента Емомали Рахмон

По време на церемонията е било съобщено, че Таджикистан се намира между Марс и Юпитер. Планетата очевидно се върти около Слънцето веднъж на всеки пет години, което се равнява на мандата на парламента на страната, пише вестник "Гардиън".

Агенцията съобщава, че в момента учените на страната изследват "химическите процеси на планетата и нейния състав".

"Международният съюз на астрофизиците" няма интернет присъствие. В базата данни на организация с подобно име - Международния съюз астрофизиците - не се споменава планета на име Таджикистан.

Няма информация дали някоя международна организация ще признае новото име.

Има няколко планети-джуджета между Марс и Юпитер, но те вече са били наименувани.

Несигурността около съществуването на планетата предизвика подозрения, че това е поредната рекламна акция на правителството на страната, пише "Гардиън".

Подобни проекти, инициирани от президента, включват най-високия пилон в света, най-голямата библиотека в централна Азия, най-големия музей и най-голямата чайна в региона, завършена миналата година.

През 2011 г. се появи информация, че организация, наречена "Европейски съвет за международни отношения" е наградила президента Рахмон с титлата на "Лидер на 21 век" за неговите неуморни усилия в "борбата с корупцията и насърчаването на зачитането на човешкото достойнство и свободни медии и в подкрепа на изграждането на демокрацията в Таджикистан".

Правителството на страната често е обект на критики от правозащитни групи за действията си срещу свободата на словото.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини