Баба сама ще се избира за кмет на опустяло село

73-годишната Бахрие Ибрямова ще трябва да стане кмет по задължение на бъдещото кметство Сладкодум след изборите на 25 октомври.

Жената е единствената, която има право на глас, и може да бъде избрана в откъснатото от света крумовградско селце.
Освен Бахрие в Сладкодум живее и бившият ѝ съпруг, 78-годишният Ибрям Кадир. Той обаче няма право да гласува, защото по документи живее в Ерзурум, Турция.

До абсурдната ситуация Бахрие да се самоизбере за кмет се стига заради недомислици в законодателството ни. Според чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство условия за създаване на кметство са наличие на население над 100 души. По документи броят на населението в Сладкодум е 192.

"Хората тук ги няма отдавна. Заминаха, пръснаха се по целия свят, а беше голямо и хубаво село. Турското му име е Татлъ кьой (сладко село - бел.ред.), защото хората са били добри и благи", казва бай Ибрям пред "24 часа".

Според него преди 30-40 г. в трите махали на Сладкодум е имало над 70 къщи.

"Имаше пълна детска градина и училище, в което се учеше до VIII клас", казва възрастният мъж. И допълва, че сега единствените хора, които идват в опустялото село, са или ловци, или иманяри.

В началото той приема на шега твърдението, че Сладкодум трябва да си има кмет, после се замисля.

"Защо да не стана кмет? Грамотен съм, завършил съм полувисше образование, работил съм 10 г. като учител по турски. И без това гладувам, поне някой лев ще вземам като кмет", казва Ибрям, който живее с пенсия от 110 лв. и няма други доходи.

"Сега парите не стигат - като платя тока, купя продукти и сложа малко бензин на москвича - пенсията свършва", жалва се възрастният мъж.

Той и бившата му съпруга си помагат при оцеляването, но не си говорят.

"Преди 2 г. се разведохме в съда. Нямам какво да си говоря с нея", казва мъжът. Според него причина за развода е, че и двамата искали да командват, което водело до непрекъснати кавги.

Сега вече не се карали, но в Сладкодум не се чува нито сладка, нито горчива приказка.

"Тук може да се живее трудно, но се диша по-леко. Сега заради това, че по документи живея в Ерзурум, няма да мога да се кандидатирам за кмет и бившата ми жена ще ме командва", вайка се бай Ибрям.

След това решава да наруши 2-годишното мълчание с бившата си съпруга: "Бахрие, направи баклава, ще ставаш кмет", провиква се възрастният към единствената оцеляла къща в селото.

След малко от нея излиза жена, която бавно се придвижва по стръмната пътека към бараката.

Бахрие Ибрямова почти не говори български. Не е и чувала, че предстоят местни избори, но... "щом трябва, ще стана кмет", отсича женицата.

Според нея първото, което трябва да се направи в Сладкодум, е да се оправи черният път. 

"Ще искам от Бахрие, като стане кмет, да оправи и тока. Много е слаб", заръчва й бившият съпруг.



 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини