Самодейците на Кичка Петкова обраха наградите на „Фолклорен извор“

    Певческия фолклорен ансамбъл „Първомай“ с ръководител Кичка Петков получи голямата награда на Министерството на културата на V-я фестивал „Фолклорен извор 2015“ в свищовското село Царевец. Освен специалната грамота, ансамбъла, Мъжката певческа група „Стефан Филипов“, Женската фолклорна група и самата ръководителка Кичка Петкова са отличени със златни медали, а при огромната конкуренция индивидуалното изпълнение на Димитър Калоферов му донесе бронзов медал.

    „Отлично представяне, изключително високо ниво, което нямаш как да остане незабелязано – каза за първомайци председателят на фестивала и кмет на село Царевец – Генчо Генчев. Изпълнението впечатли публика, жури и представителя на МК.“ Той допълни, че целта на фестивала е да популяризира фолклора, хората да се забавляват, да се чувстват удовлетворени, че са на сцена, но такъв професионализъм не може да се скрие.

    Искам да благодарите на хората от читалище „Св.св. Кирил и Методий“ които са помогнали да се създаде и да съществува този ансамбъл- каза още Генчев- на тези, които са им помогнали да дойдат при нас и да ни покажат какво могат и особено много на ръководителката, която е събрала хора с различни професии, които не са музиканти, а е постигнала такова ниво.

    Фестивалът „Фолклорен извор“ се провежда за пети път и всяка година поддържа изключително висок стандарт с помощта на МК. Тази година в дните между 26 и 30 август над 6000 индивидуални и групови изпълнители се включиха различните категории.

    Наградите бяха определени от авторитетно жури в състав: Юлия Цанкова от БНР, проф. Елена Кутева- директор на ФА „Филип Кутев” , Даниел Спасов от БНТ , д-р Силва Хачарян от Министерство на културата и кметът на с. Царевец Генчо Генчев.

    Присъдената на ПФА“Първомай“ награда представлява Специална грамота, подписана от Министъра на културата и подпечатана с восъчен печат „Мадарски конник” , който се поставя на отличия от изключително значим характер. Следващите по степен награди са ордените на МК. С тази награда читалището в Първомай си „отваря врата“ за съдействие при финансиран на проекти от МК.

    "Фолклорен извор" бързо спечели доверието на партньори, медии, публика и участници със лоялното и професионално отношение, с искрената и неподправена любов към българския фолклор. В потвърждение на това е растящия брой желаещи да участват.  През 2011 година той стартира с 3500 участници. Фестивалът си има и химн, а него се пее:  "В Царевец, добре дошъл е всеки..."

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини