Заменяме хартиените двулевки с метални от октомври

БНБ пуска в обращение от октомври метални двулевки, съобщи bTV.

Това се налага, тъй като хартиените двулевки са едни от най-често износваните банкноти в страната, като всяка трета ценна хартийка, отделена заради износване, е двулевова - от 69 милиона заменени банкноти 16 са двулевки. Съществуват и пари рекордьори, които не са били подменяни още от 1999 г.

Затова БНБ ще въведе железни версии, които траят в пъти по-дълго от хартиените си другари, както се случи преди време с левчето.

С хартиения "Паисий" обаче ще може да се плаща напълно нормално и занапред, също както и с хартиените левчета, ако все още имате такива - и двете са в обращение.

Новата монета ще е от два различни метала - бял и жълт. Вътрешната ѝ част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял, за да се различават по-лесно от левчетата. Монетата от 2 лева ще е и малко по-голяма.

Също така от понеделник БНБ ще пусне в обращение сребърна възпоменателна монета, посветена на 130 години от Съединението на България с номинална стойност от 10 лева и с тираж от 3000 бройки. Монетата може да се закупи на касата на БНБ за 66 лв. 

На гърба ѝ са изобразени участниците в Българския таен централен революционен комитет. Отдолу в позлатен кръг са лъвчето, знамето на Голямоконарската чета и девизът около нея – "Съединението прави силата".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини