Съветниците отказаха да купят имот, превърнат в селско сметище

    Общински съвет – Първомай не откликна на молбата на Стоян Кротнев имотът му в Дълбок извор, използван за сметище на селото, да бъде откупен от общината. От години негова нива и два съседни имота са превърнати в депо за отпадъци – строителни, животински, битови и какви ли още не. Нивата на Кротнев е неизползваема още с реституиранео ѝ преди повече от 20 години. Това е създавало и продължава да създава напрежение. С молбата си той се обръща към кмета Папазов и председателя на Общински Съвет Дечко Петков, които поставят на дневен ред проблема му. В докладната на градоначалника е описано, че на мястото са поставяни забранителни табели. Правени са и опити да бъде почиствано, но както обяснява собственикът – просто един багер изтласква всички отпадъци в единия край на имотите и там се получава една по-голяма и компактна купчина с тях. Затова той предлага нивата му да бъде купена от общината и имотът да се превърне в място за депониране на животинска тор.

    В докладната е записано още, че този имот е в Програмата на общината за разпореждане с общинско имущество, в раздела за покупка на имоти. А тази програма е гласувана на сесия на общински съвет, т.е. принципно има споразумение имотът да бъде откупен. Въпреки това със 17 гласа „въздържал се“ предложението беше отхвърлено на последното заседание на местния парламент. Мотивите – ако бъде удовлетворено, след това и други собственици на подобни имоти може да поискат общината да им ги откупи.

    Проверката на място установи, че боклуците завземат дори и полския път и това нямаше как да не ни напомни разглеждан преди година казус. Тогава собственик се оплака, че не може да стигне до имота си заради засипания с отпадъци път. Оказа се, че единственото, което може да се направи е на собствениците да бъде предписано да си почистят имотите.

    Не искам да водя война срещу общината – казва Стоян Кротнев- но трябва да бъде решен този проблем. Почистването на нивата би струвало повече от 100 000 лв.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини