Прахът в къщата издава всичко за обитателите и

Ново проучване на домашния прах показва, той е много точно показва пола на обитателите, наличието на домашни любимци и дали те са кучета или котки, пише The Guardian.

Изследователският екип анализирал проби от прах, взети от горния ръб на касите на вратите в над 1100 американски домове.

Касите на вратите рядко се почистват и там се събира микс от миниатюрни парченца кожа, храна, пръст, влакна, мъртви насекоми и техни остатъци, които образуват домашния прах. Той също съдържа различни видове гъбички и бактерии, които дфават информация за обитателите на дома.

Прахът в домакинствата, съставени главно от мъже, по-често съдържа две форми на кожни бактерии и вид бактерия, обитаваща човешките изпражнения.

Когато жените преобладават в домакинството, в праха се откриват бактерии с вагинален произход.

Домашни любимци оказват много по-голям ефект върху бактериалната ситуация. Кучетата и котките увеличават броя на бактериите в праха до 56 и 24 вида, съответно.

Влиянието на домашните любимци е толкова силно, че изследователите познали в 92% от случаите дали в дома живее куче, и с 83% точност дали котката е допринесла за домашния прах.

По време на проучването, изследователите са намерили над 70 000 форми на гъбички и 125 000 щама бактерии. Много от гъбичките в праха са признати за алергени. Особено неприятно е заключението, че ако искате да се отървете от гъбичките в домашния прах, най-ефективния начин за това е да смените дома.

Изследователите смятат, че проучването е първа стъпка към разбиране на факторите, които водят до развеитието нас различни видове микроби в домовете и как те влияят на здравето на хората. В крайна сметка, би било възможно да се заселят жилищата с микроби, които подобряват здравето на човека. Дотогава опциите са ограничени ...

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини