Растенията също изпитват стрес

Австралийски изследователи установиха, че независимо от отсъствието на нервна система растенията също изпитват стрес, като реагират на неблагоприятните изменения на околната среда чрез биохимични и електрически процеси.

Биолозите от университета на Аделаида са изяснили, че растенията реагират на стресови ситуации с комбинация от химически и електрически реакции по същия начин, както бозайниците, съобщава сайтът на университета. Пълното изследване е публикувано в сп. Nature Communication.

Учените отдавна знаят, че в стресови условия – суша, излишък на сол, повишена киселинност на почвата, резки изменения на температурите и така нататък – растенията синтезират молекула с названието ГАМК (гама-аминомаслена киселина). Животните и човекът също произвеждат ГАМК при стрес – това е важен спирачен невромедиатор в централната нервна система на човека и бозайниците.

В новата работа авторите за първи път изяснили, че растенията използват ГАМК като сигнална молекула – точно по същия начин, както го правят животните. В отговор на изменението на концентрацията на гама-аминомаслената киселина растенията произвеждат електрически импулси, които в резултат регулират ръста на растенията.

Изследователите разчитат, че сега, знаейки принципа на работата на ГАМК като регулатор на отговора на стрес, може да се създават по-устойчиви към неблагоприятни условия сортове растителни култури.

Изследователите казват, че тези данни обясняват също така защо някои седативни и противоепилептични препарати с растителен произход работят ефективно в организма на човека.

http://megavselena.bg

Източник: http://megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини