До края на века Земята с население над 11 млрд. души

Очаква се населението на света да нарасне до 8,5 млрд. души до края на 2030 г., а до края на века да надхвърли 11 млрд. Това прогнозира ООН в свой доклад, цитиран от „Асошиейтед прес".

В доклада се посочва, че се очаква бързо растящата Нигерия да затъмни САЩ и в рамките на следващите 35 години да стане третата най-многолюдна държава.

Прогнозира се, че Индия ще надмине Китай по брой на населението в следващото десетилетие. Очаква се това да стане около 2022 г. Китай и Индия в момента са най-многолюдните държави. Те са дом на над 1 млрд. души. Заедно формират 37 % от световното население.

В момента населението на света е 7,3 млрд. души. В доклада си ООН прогнозира, че до 2050 г. то ще нарасне на 9.7 млрд., а до 2100 -  11,2 млрд.

По данни на бюрото за преброяване на населението в САЩ в момента то е над 321 млн. души.

Африканската държава Нигерия, която е момента е седмата най-голяма в света, расте най-бързо, според ООН. Затова според прогнозите населението й ще надмине това на САЩ до 2050 г. и тя ще стане третата най-голяма.

В момента Африка има най-голям темп на прираст на населението от всички континенти и се очаква да формира повече от половината ръст на населението на света между 2015 и 2050 година.

9 държави се очаква да представляват половината от ръста на населението в света до 2050 година. Това са Индия, Нигерия, Пакистан, Конго, Етиопия, Танзания, САЩ, Индонезия и Гана.

В доклада се разглежда и глобалното застаряване. Прогнозира се, че до 2050 г. броят на хората на 60 и повече години ще се удвои. Според очакванията Европа ще бъде водеща в тази категория, където до 2050 г. над 34 % населението ще са на възраст над 60 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини