Съдът отказа свобода за Къньо. За пари или заради жена убиха Боби?

Хасковският окръжен съд потвърди днес мярката за неотклонение “Задържане под стража” за Кръстьо Кръстев, известен в Хасково като Къньо Маймуната. Това стана в негово отсъствие. Къньо бе представляван в залата от двама адвокати – Милен Тенев и Георги Братанов. Държавното обвинение се представляваше от Петър Мидов, а съдия бе Йонко Георгиев.

Къньо бе задържан дни след Великден, когато в хасковска дискотека бе пребит до смърт 36-годишният Борислав Марков. За физически извършител на зверския побой прокуратурата посочи Емил Митев, с прякор Лудото, смятан за приближен до Кръстев. Самият Къньо пък е обвинен в подбудителство. Двамата бяха оставени зад решетките с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” от Районния съд, а решението бе потвърдено от Окръжния. Междувременно Боби, както го наричат приятелите му, почина в болницата след няколко дни борба за живот, а обвинението срещу двамата задържани бе преформатирано. Емил Митев е обвинен в умишлено причиняване на тежка телесна повреда, вследствие на която е причинена смърт по непредпазливост.

Като мотив за промяна на мярката за неотклонение на Кръстев двамата адвокати днес посочиха, че новите доказателства, предимно разпити на свидетели, са разколебали тезата на обвинението. Според Милен Тенев в основата на трагичния инцидент навръх Великден не са пари, а жена. Нейното име бе спестено в залата, но стана ясно, че е била приятелка на Емил, ухажвана от Боби. Последният бил подхвърлил ехидна забележка по адрес на Емил, което провокирало неприязнено отношение и в крайна сметка довело до побоя в дискотеката. Тази теза се потвърждава от множество свидетели, включително анонимната дама, отбеляза адвокатът. Идеята на защитата е, че ако боят между двамата е поради лични причини, няма как да има подбудител.

Прокурорът Петър Мидов обаче уточни, че това е станало повече от месец преди инцидента в дискотеката. Според него е възможно да има и личностен момент, но не той е определящ. “Момчетата около Кръстев са го охранявали и не са правили нищо без неговото одобрение или заповед”. Освен това имало достатъчно доказателства в СРС-тата, които потвърждават участието на Къньо. Мидов дори прочете част от тях. Оказа се, че СРС-та са били прилагани два дни преди побоя в дискотеката, по друга разработка. В един от телефонните разговори Къньо казва: “Бийте го, ще има и хонорар”.

Борислав Марков имал борч от 1500 лв., като 1000 от тях върнал вечерта преди мелето. Според прокурора обаче побоят е бил не толкова заради парите, колкото заради желанието на Къньо Маймуната да унижи публично Борислав, задето не му показва нужното почитание. Мидов допълни, че има и други подобни фрази в разпечатките от телефонните разговори, но са изключително нецензурни.

След почти двучасовите пледоарии на прокурора и адвокатите съдът се оттегли на съвещание, а малко по-късно отхвърли искането за промяна на мярката за неотклонение. Решението може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок. При обжалване делото ще се гледа в Пловдив на 9 юли.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини