Редят в галерията картини на млади кърджалийски таланти

По случай Международния ден на детето Художествена галерия „Станка Димитрова” Кърджали ще представи картини на млади кърджалийски таланти, които отдавна вече са възрастни. Рисунките се пазят във фонда на галерията и ще бъде любопитно за съвременните деца да видят как техните родители, баби и дядовци са изобразявали света, природата и живота през миналия век. Ще бъде подредена и експозиция с творби от фонда на кърджалийската галерията на един от най- добрите български художници Любен Зидаров, който работи в областта на илюстрацията. 
Любен Зидаров е автор на илюстрациите на любими книги на поколения български деца като „Том Сойер” на Марк Твен, „Приказки” на Андерсен, „Морско вълче” на Майн Рид, Български народни приказки ,„Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън. Изложбата ще бъде подредена на открито в пространството пред галерията и ще може да бъде разгледана през целия ден на 1 юни. 
Много поколения са израснали с илюстрации на детски книжки на Любен Зидаров, най-известни от които са Андерсеновите приказки, „Чичо Томовата колиба”, „Островът на съкровищата”, книгите на Майн Рид и Марк Твен. Той илюстрира творбите и на повечето български поети и писатели. И на тази възраст художникът продължава да твори – в „нов аранжимент” излезе след 30 години „Чичо Томовата колиба”, подготвя и илюстрации на „Принцът и просякът”. На Първата национална изложба на българския комикс в СБХ, Любен Зидаров бе удостоен и с награда за цялостен принос за БГ комикс, на чиито жанр той е основоположник. Преди 1989 г. Зидаров участва в националните изложби на илюстрацията и изкуството на българската книга и в представителни изложби в чужбина. Автор е и на монументално-декоративни творби. За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание народен художник. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, наградата на името на Борис Ангелушев на СБХ за илюстрация през 1976 г

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини