Стотици полети отменени, авария и хаос на летище Брюксел

500 души са прекарали нощта в сряда срещу четвъртък на летището в Брюксел, в резултат на прекъсване на тока на служба „Белгоконтрол" в сряда, пише всекидневникът „Соар".

Трафикът в рамките на белгийското въздушно пространство ще остане ограничен до 75 % в рамките на следващите няколко дни. Именно заради това пътниците трябва да очакват големи закъснения на летището в Брюксел, уточнява изданието.

Над 200 полета за и от Белгия са били отменени или пренасочени след токовия удар в сряда, съобщават световните агенции. Прекъсването на електрозахранването в контролния център парализира по-голямата част от въздушния трафик в страната и причини хаос на летището в Брюксел заради закъснели, пренасочени и отложени полети.

Самолетите бавно започнаха да летят отново в следобедните часове, но дотогава хиляди пътници на брюкселското летище са били засегнати. Някои пътници са чакали в самолетите си на пистата в продължение на часове, докато други кацали в съседни държави или изпускали международни връзки. Стотици се тълпяха по коридорите на летището, за да търсят информация или нови билети.

От компанията „Белгоконтрол" съобщиха, че внезапният токов удар е извадил от строй основните системи за контрол на трафика и е изключил аварийните генератори.

Десетки полети са били пренасочени към летищата в Германия, Франция и Холандия.

Полетите на висока надморска височина над Белгия не са били промени, тъй като те се контролират от агенцията „Евроконтрол".

Междувременно стана ясно, че европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да може да пристигне в България днес, както е планирано. Причината е авария на летището в Брюксел.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини