Путин: САЩ се опитват да ни вземат световното с натиск срещу Блатер

Руският президент Владимир Путин заяви, че скандалът със задържането на служители на ФИФА няма нищо общо с Русия, но е опит на САЩ да бъде отнето домакинството на страната на световното първенство през 2018 година.

Путин определи като "странни" арестите и беше категоричен, че това е поредният опит на САЩ да разпространят юрисдикцията си в още повече държави и да не се допусне преизбирането на Сеп Блатер за президент на ФИФА.

"Не се и съмнявам, че това преднамерена политика, за да не бъде допуснат Блатер до нов мандат. А това е грубо нарушение на принципите на функциониране на международните организации", заяви Путин.

"Може и някой да е направил някакви нарушения, но не виждам точно как това засяга САЩ. Това са чиновници, не са граждани на САЩ и ако нещо не се е случило там, те не могат да взимат отношение по проблема", каза още руският президент.

"Всички знаем, че този натиск се оказва на Блатер, за да не бъде преизбран и да бъде отнето домакинството на Русия. Ние знаем неговия пост във ФИФА и той няма никакво отношение спрямо Русия. Неговата позиция винаги е била, че спортът и политиката не трябва да се смесват. Той дори смята точно обратното - че спортното игрище трябва да служи като възможност за диалог. Смятам, че това е абсолютно правилно", заяви Путин. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини