С наближаването на изборите Ердоган засилва офанзивата срещу критичните медии

"Хей, "Ню Йорк таймс", очевидно си мислите, че може да ни дадате урок по свобода на медиите". Думите са на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в град Ушак в сряда, а поводът за репликата е критичен материал във влиятелния амеркански всекидневник. "Ню Йорк таймс" написа, че Ердоган прави "груби манипулации на политическия процес".

При изказването си пред поддръжници в Ушак президентът нарече журналистите от вестника "платени шарлатани" и ги обвини, че десетилетия наред опитват да подкопаят Турция. "В критични времена историите на вестник за Турция винаги са миришели на провокация", каза Ердоган.

Войната на турския президент срещу критичните медии се ужесточава преди парламентарните избори на 7 юни. По конституция държавният глава не бива да се занимава партийна политика, но Ердоган продължава да изнася речи в цяла Турция с надеждата Партията му на справедливостта и развитието (АПК) да спечели достатъчно голямо мнозинство на вота.

Стивън Кинзер, бившият кореспондент на "Ню Йорк таймс" в Турция трябваше да отиде до град Газиантеп този уикенд, където да бъде обявен за почетен гражданин заради работата му в продължение на 15 години, която помогнала да бъдат съхранени застрашените римски мозайки. Кинзер разказва обаче, че "засрамените домакини" от общинския съвет е трябвало да му съобщят, че наградата е била отнета по лично нареждане на Ердоган. Причината е била статия на журналисти в "Бостън глоуб" от януари.

"Странно е, че държавният глава е толкова загрижен за няколко неласкави изречения за него във вестник, публикуван на хиляди мили преди месеци", казва Кинзер пред "Ройтерс".

По думите му на кмета на Газиантеп е било казано, че журналистът е "враг на правителството и страната", защото е написал коментар на 4 януари, в който пише, че "Ердоган стои в двореца с 1000 стаи, отричайки Европейския съюз, разпореждайки арести на журналисти и празнослови срещу късите поли и контрацепцията".

Друг обект на кампанията на Ердоган срещу медиите беше вестник "Хюриет". Неотдавна на първа страница на изданието беше новината за смъртната присъда на бившия египетски президент Мохамед Морси, като "Хюриет" подчертава, че той е бил избран с 52% от гласовете на избирателите. Ердоган, който също спечели 52% на президентските избори през август, заяви, че заглавието предполага аналогия със самия него и внушава, че той трябва да има същата съдба.

Междувременно прокуратурата направи опити този месец да закрие телевизионните канали "Саманьолу" и "Бугун", които са свързани с влиятелния духовник и опонент на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Президентът обвинява Гюлен, който живее в САЩ, в опит да съсдаде "паралелна държава" и да го свали от власт.

През последните няколко месеца имаше арести на журналисти от вестници и телевизии, свързани с Гюлен. Един от арестуваните беше Екрем Думанлъ, главен редактор на англоезичното издание на вестник "Заман". Той все още има забрана за пътуване. Според Думанлъ тази кампания е директно свързана с изборите и изглежда целта е неудобните истории да не бъдат публикувани.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини