Учени са на път да разкрият тайните на най-старите мумии откривани някога

Древните хора населявали планините на Перу са почитали своите предци дотолкова, че са ги мумифицирали и са включвали телата им в дейностите на общността, твръдят археолози. Ново изследване върху мумии открити в пещерата Tres Ventanas, Перу на възраст от 8 000 до 10 000 години може да помогне на учените да разберат повече за тези хора, които отглеждали картофи, царевица и домашни животни по същото време по, което това правили и фермерите в Египет и Месопотамия.

Според един от авторите на изследването Самюъл Уан мумиите от Перу са едни от най-старите. Открити през 1966-67 година от Фредерик Енджъл значението им и контекста, в който са били намерени са започнали да предизвикват интерес едва през последните няколко години. Останките са открити на голяма надморска височина, където древните хора е трябвало да се адаптират към парциалното налягане на кръвта, това може да се окаже ключов фактор за разширяване на знанията ни за човешкото разнообразие в миналото.

Според автора на изследването мумифицирането в древността в Перу е било културен аспект на почитание към прадедите. При липсата на хирургична или химична обработка, хората просто дехидратирали дедите си, така че чрез мумифицирането им да могат отново да ги върнат в общността. Древните перуанци полагали грижи за мумиите, вземали ги от гробовете им, хранили ги, обличали ги и дори се консултирали с тях.

В момента мумиите се намират в Националния антропологически музей в Лима, в бизкислородни капсули, за да се избегне разпадането им.

От мумиите никога не са били отстранявани органи, нито са били подлагани на обработка с химични вещества, които биха променили молекулярния им състав. Те обаче не са подлагани на анализ, който да установи дали приживе древните перуанци са страдали от някакви здравословни проблеми.

Авторите на изследването обаче посочват, че трите мумии са обитавали студена пещера на голяма надморска височина от 3 850 метра, а това може да означава, че едва ли са били обект на заразни заболявания като хората от районите с по-ниска надморска височина. Учените също очакват да открият, че сърцата им са по-големи, заради ниското съдържание на кислород високо в планината. Сърцето трябва да изпомпва повече кръв при по-малко кислород, а това увеличава размера на този орган, напомнят изследователите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини