Престъпно e бездействието на институциите

„По случващото се в Гърмен има престъпно бездействие на всички власти и отчайващо проявление на изпълнителната власт”. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. По думите му упрекът е към правителството, защото за тези 7 месеца МВР не е направило нищо по отношение на битовата престъпност. „Представителите на МВР показаха и в този случай, че не умеят да разговарят с враждуващи помежду си хора и да вземат нужните мерки”, категоричен бе той. Мерджанов продълви, че изпълнителната власт на места пропуска да вземе действия, с оглед или на политически или на патийни, или на частно икономически интереси.

Зам-председателят на групата на левицата заяви, че предложението на Бъчварова да се сложат камери няма да помогне, защото така няма да се реши нито проблемът с битовата престъпност, нито проблемът с безработицата, нито този с липсата на образование.

Депутатът подчерта, че именно с цел предотвратяване на битовата престъпност е била програмата „Сигурност” на правителството на Орешарски жандармерията да отиде в населените места. Социалистът припомни, че тогава тази реформа е била отречена.

Етнизацията на проблема ни отдалечава от решаването му

„Случаят в Гърмен не е прецедент, а симптом за болестното състояние на обществото и на държавата”, заяви Атанас Мерджанов.  Той бе категоричен, че това не е етнически конфликт и опитът за етнизация на подобен тип настроения само ще ни отдалечава от решаването на проблема. По думите му проблемите и на българите, ако те страдат от битова престъпност и нерешаването им, тежат колкото и проблемите с безработицата, неграмотността на това население, което живее в близост.
По думите му този случай е остро предупреждение към всички власти. „Нужно е НС да излезе с обща декларация за осъждане на подобен вид прояви и с оглед недопускането на бъдещи такива конфликти трябва активно действие на изпълнителната власт. Не виждаме активни политики нито по отношение на пазара на труда, нито на образованието, нито на конкретни мерки за справяне с битовата престъпност”, заключи Атанас Мерджанов.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини