Готви се „Костинброд 22", предупреди Манолова

Управляващите готвят „Костинброд 22". Това обяви в интервю за БиТиВи депутатката от „БСП Лява България" Мая Манолова. Тя намира за много притеснително признанието от страна на управляващите 5 месеца преди изборите, че не могат да отпечатат бюлетините за местния вот.

Припомняме, вчера стана ясно, че БНБ не може да напечата бюлетините за вота наесен според изискванията на Изборния кодекс, който Манолова подготви. Именно заради това председателят на Народното събрание Цецка Цачева събра в кабинета си представители на ГЕРБ, на Реформаторския блок и Мая Манолова от БСП.

По време на срещата от правителството е дошло предложението да се върне старият режим, т.е. бюлетините отново да се възлагат от областните управители, на която и да е печатница. Това означава да се печатат без всякакъв контрол в печатници, които са избрани от областните управители на ГЕРБ, категорична е Манолова. Според нея това е опит на управляващите да повторят Костинбродската афера не веднъж, а 22 пъти. Червената депутатка обясни защо точно 22 пъти - защото на предни местни избори 22 печатници са печатали бюлетини.

Манолова имала информация от депутата от София област Велизар Енчев, че работници в Костинбродската печатница са му споделили, че на последните местни избори дни преди изборите през нощта от 24.00 часа до 3.00 часа саслагали хиксчета на вече отпечатани бюлетини. За това получавали по 200 лева възнаграждение на нощ. Манолова сподели, че има информация от Асен Агов, който й обяснил, че на парламентарните избори през 2013 г. на завършващите в едно училище във Врачанска област били раздавани бюлетини с попълнено хиксче за определена политическа партия.

Социалистката обяви, че разполага със снимка на 50 000 бюлетини, които повече от година и половина са пазени в една oбластна управа. Манолова отказа да каже коя е въпросната областна управа, тъй като правела разследване. Тя обеща да предостави информация на медиите веднага щом приключи разследването й. Решена е да стигне докрай - дори да разбере кой е изпратил снимката. Бюлетините са били от печатницата в Костинброд и са тръгнали по предназначение много преди „арестуваните" близо 500 000 бюлетини. 50 000 бюлетини в една областна управа са занесени преди изборите, но не са пуснати в употреба заради скандала, коментира Мая Манолова. Те са останали заключени в една стая от май 2013 г. до декември 2014 година.

Провокирана от твърденията на Манолова, че се готви „Костинброд 22", герберката Цвета Караянчева пожела да се включи по телефона с коментар. Тя категорично заяви, че „Костинброд" няма. „Балонът „Костинброд" се спука", отсече Караянчева. Тя коментира, че вчера никой от ГЕРБ не е казал, че ще има промяна в Изборния кодекс. По думите на Цвета Караянчева, герберите се съмнявали във всяка информация от Мая Манолова, всичко било измислица и предизборно хвърляне на кал. Според нея това са манипулации и черен предизборен пи-ар. Ние винаги сме били за прозрачността и истината да излезе наяве. Нека се направи проверка, заключи Караянчева.

От своя страна червената депутатка Манолова отказа да коментира, както тя ги определи, „гневните обяснения на Караянчева". Това че ГЕРБ пет месеца преди изборите създават истерия, че има проблем с отпечатването на бюлетините не е проблем, създаден от БСП. Ако искат да наемат машини и да ги отпечатат. Трябва да има контрол в отпечатването на изборните бюлетини. Хора от различни политически сили с различни политически възгледи, искат честни избори и няма да се съгласят да се върне безконтролното отпечатване на бюлетини. Ако се върне старата практика, това според Манолова означава, че няма смисъл да се правят избори. Правителството имаше една година време да проведе изборите и да се подготви, категорична е тя.

Мая Манолова обясни, че съдът е казал, че Росен Желязков не е виновен, но не е казал, че не е готвена манипулация на изборите.

Манолова призна, че имала цял списък от хора със сигнали за нарушения, които се правят в печатниците преди изборите.

На въпрос БСП ще застане ли зад промените в Конституцията, социалистката заяви, че те са „едно откровено нищо неправене и губене на време". По мнението й, няма юрист, който да не смята, че са необходими реформи в съдебната система. Самата тя също смята, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се раздели на две отделни колегии, както и да се ограничат правомощията на административните ръководители. Манолова обаче смята, че управляващите искат да отложат промените във времето, да хвърлят прах в лицето на българските граждани и да забавят реформата.

В студиото на БиТиВи председателят на правната комисия Данаил Кирилов обори твърденията на Мая Манолова. Той припомни, че печатниците са реагирали още по време на приемането на този изборен кодекс и са обяснили, че с тези правила ще трябва да сменят 4000 пъти настройките на матрицата. Паралелно с това информацията какво ще се печата идва в последния момент преди започването на процеса.

Според Данаил Кирилов съществуват много други способи да се защити една бюлетина, а не се разчита на въпросната номерация, която само затруднява процеса на печатане. Дори според депутата именно номерацията е начин за манипулиране на вота.  Той напомни на колежката си мая Манолова, че тя пропуска най-важния факт, а това е, че решаващо за изборните резултатите не са чувалите с бюлетини, а протоколите на избирателните комисии."Това е базата за изборния процес", заяви Кирилов, макар че и допълни, че принципно няма абсолютна защита от манипулиране на изборния процес.

Председателят на правната комисия обори и друга теза на Мая Манолова за манипулация на изборите, като припомни, че и до този момент областните управители имат сериозна отговорност по организиране на изборния процес.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини