ЦОП отбеляза рождения си ден с два филма и двама специални гости

Своя 5 рожден ден Центърът за обществена подкрепа в Първомай отбеляза с две кинопрожекции, събития, които са част от кампанията “Равни под слънцето“, а специални гости бяха Андрей Слабаков и Владислав Карамфилов – Влади Въргала.

ЦОП – Първомай е част от верига социални заведения на комапнията „Соник старт“. Тук той беше открит на 1 май 2010 година. Оттогава досега около 1000 жители на общината са ползвали услугите му – деца и родители в неравностойно положение, деца в риск, бъдещи приемни родители, родители, очакващи дете и такива, които отглеждат, осиновители и други. Непряко социални услуги са получили над 3000 човека.

Целта на Кампанията „Равни под слънцето“ е да създаде повече възможности за утвърждаване на положителен модел на поведение както в семейството, така и в обществото; да предизвика отговорно и толерантно отношение към другостта, произтичаща от различие на база: пол, раса, етническа принадлежност, физически белези и др., и да насърчи взаимността между хората, към природата и животните.

На събитието за учениците от малките класове беше прожектиран анимационният филм „Котаракът в чизми“. Много от децата за пръв път присъстваха на прожекция на голям екран и се вълнуваха от това.

За възрастните емоционална беше срещата с двамата любимци от телевизионния екран – Влади Въргала и Андрей Слабаков. В качеството си на сценарист и режисьор Владислав Карамфилов представи филма си „Операция Шменти – капели“. Преди началото той разказа за отношението си към равнопоставеността – това според него е истинската дума съответстваща на толерантност. „Природата ни е събрала, за да компенсира недостатъците на някои индивиди“ - каза той и се учуди, че тези недостатъци могат да бъдат предмет на присмех и признак на разделение. „Трябва да сме толерантни към много неща – беше мнението на Слабаков- но към политиците не трябва да проявяваме никаква толерантност. Те са слуги на народа, народът това сме ние – не можем да им прощаваме защото са крали „по -малко“ или са работили „малко повече от друг“.

Андрей Слабаков е председател на журито за комикси „Суперстарт –различният герой“, който има силата да помага на различните хора. Режисьорът призна, че ако трябваше да му вдъхне сила, би го направил истински достоен човек.

До ноември 2015 г. екипите на организацията „Соник старт“ от Направление „Управление на социални услуги“ ще реализират редица дейности на местно и национално ниво.

 Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини