Изобретиха бионично листо, което превръща слънчевата светлина в течно гориво

Изследователи от Харвард изобретиха система, която имитира процеса на фотосинтеза. Идеята обаче не е нова. Иновацията наречена "бионично листо", за която се вярваше, че е прекалено добра, за да е истина все пак се превърна в реалност.

През 2011 Даниел Ночера, професор в Харвард демонстрира изкуствено листо, което използва слънцето за производство на енергия.

Както и при всички велики открития, идеята е проста: Улавяне на енергия от слънцето и превръщането и във водород и кислород, имитирайки процеса на фотосинтеза при растенията.

Листото е било изработено от силиконова лента, покрита с катализатори от двете страни. При поставяне във вода или излагане на слънце, листото отделя водород и кислород чрез разделяне на водните молекули.

Последното изобртение на Ночера е специално създадена бактерия, наречена Ralstonia eutropha, която превръща водорода в базирано на алкохол течно гориво. Това листо работи по същия начин като предното, единствената разлика е, че водорода се отклонява към камера пълна с генетично изменена бактерия, която произвежда изопропанол, чрез абсорбиране на водород.

Този метод е бил открит от Антъни Сински, професор по микробиология и здравни науки и технологии.

Въпреки, че идеята е проста, тя също е изправена пред доста предизвикателства. Пробелмът е, че изкуственото листо произвежда водород. А той е изключително нестабилен и се разсейва в атмосферата. Затова трябва първо да бъде компресиран, а този процес е скъп.

Освен това поддържането на бактериите живи изисква ток с високо напрежение, което прави процеса не толкова ефективен. В първоначалните етапи бактериите измрели. Като виновник за смъртта им бил определен реактивния кислород.

"Постигнахме 1% ефективност при превръщането на слънчева светлина в изопропанол", казва професор Ночера и отбелязва, че целта им е да увеличат процента на 5.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини