Откриха ли супервулкан на Марс

Европейската космическа агенция откри предпологаем супервулкан на повърхността на Марс, който може да е еквивалент на нашия Йелоустоун. Размерите на масивния кратер са 40 на 30 километра, а дълбочината му е 1 750 метра.

Повърхността на Марс е осеяна с кратери. Един от тях обаче се откроява. Кратерът Siloe Patera, който се намира в района Arabia Terra, всъщност се състои от 2 огромни кратера, които се припокриват един с друг и покрива обща площ от 120 квадратни километра.

Изображения на кратера бяха уловени от стереокамерата с висока разилоюция на борда на мисията Марс Експрес през ноември 2014.

Супервулканите са просто огромни вулкани в състояние да избълват поне 1 000 кубични километра вулканичен материал при едно изригване. Например, наскоро учените откриха нова магмена камера в Йелоустоун тук на Земята, която съдържа между 30 000 и 116 000 кубични километра вулканичен материал. Това количество е достатъчно, за да запълни Гранд Каньон 11 пъти.

Учените изследващи кратера Siloe Patera на Марс вярват, че това всъщност е калдера - вулканично образувание при срутване на кратера навътре в него. За разлика от обикновените вулкани, супервулканите нямат конусовидна форма, заради мащаба на гигантската експлозия получена в резултата на налягането на магмата и скоростта на процеса.

Това означава, че да се открие супервулкан, който е изригнал преди милиони, дори милиарди години не е лесна задача.

Изследователите от Европейската космическа агенция вярват, че откритието им може да е калдера, а не кратер, защото кратерите обикновена се характериират с по-високи ръбове, централен връх и отломки в околността. Забелязани са и няколко малки канала по стените.

Каналите и откритите материали, характерни за вулканични изригвания предполагат, че там е имало вулканично изригване.

Изследователи от Европейската космическа агнеция признават, че за момента им е трудно да определят със сигурност дали Siloe Patera е супервулкан и че им необходима повече информация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини