25-те луди гении, които промениха света

От това да стискаш урината си до смъртта си до скок от сграда, носейки дървени криле, ето ги 25-те гении, които промениха света и техните лудости.

Томас Едисън

Открил е доста неща. Широко разпространената история, че Едисон е убил слонът Топси с променлив ток, в кампания, целяща да докаже, че променливият ток на Тесла е по-опасен за хората всъщност не отговаря на истината, но е вярно, че известният учен е мразел да спи.

Иля Иванович Иванов

Този руски биолог е известен с това, че създал животинските хибриди. Лудостта му стигнала върха си, когато Сталин му наредил да създаде раса от човекоподобни роби, които да служат на комунистическа Русия. В крайна сметка, той осеменил няколко маймуни с човешка сперма, но нито една от тях не забременяла. Или поне така се твърди.

Сидни Готлиб

Американски военен психиатър, с докторска степен по химия, Сидни също имал някои налудничеви идеи. Той бил човекът, отговорен за идеята обувките на Фидел Кастро да бъдат напълнени с талий, така че брадата му да опада.

Робърт Чесброу

Не само че изобретил вазелина, но и си хапвал от него всеки ден.

Пал Ердьош

Този унгарски математик, бил толкова посветен на работата си, че никога не се оженил и рядко се задържал на едно място. До края на живота си публикувал повече от 1 500 научни труда.

Александър Богданов

Руският лекар бил толкова обсебен от това да разкрие тайната на вечната младост, че един ден си инжектирал кръв от болен от малария студент. По ирония на съдбата, Александър загинал, а студентът оцелял.

Хенри Уинстенли

Английски инженер, известен с това, че проектирал първия фар в Едистоун. Той бил толкова уверен в работата си, че решавал да остане във фара всеки път когато имало буря. През ноември 1703 фарът се срутил на земята при една от бурите докато ексцентричиният изобретател бил в него.

Франц Райхелт

Французинът известен като "Летящия костюм" бил парашутист пионер, посветил се на това да открие начин как войниците да оцелеят при падане от самолет. След няколко теста с манекени, ихвърляни от прозорците, Райхелт решил да скочи от Айфеловата кула, носейки своето изобретение. За нещастие резултатите били несъвместими с живота.

Бъкминстър Фулър

Архитектът известен със създаването на геодезичния купол спял по едва 2 часа на нощ и носел по 3 часовника, за да е наясно с времето в три различни часови зони.

Лео Фендер

Въпръки че създал китарите Тelecaster и Stratocaster, той не е можел да изсвири дори една единствена нота.

Робърт Опенхаймер

Брилянтен физик, владеещ свободно 8 езика, който очевидно имал затруднения да проумее ограниченията на другите. Веднъж Робърт помолил колегата си Лев Неделски да подготви лекция на базата на учебник. Лев се върнал при него смутен, казвайки му, че книгата е на холандски, на което Робърт отвърнал: "Да, но на лесен холандски."

Абу Наср Исмаил Ибн Хамад Ал-Джабари

Като оставим настрана странното име, този приятел е съставил арабски речник включващ 40 000 думи. Истинската слава обаче го застигнала, когато скочил от сграда с дървени криле. Нямало оцелели.

Андрю Джаксън

Освен тактически гений на военното поле, този американски президент толкова много е обичал да взема участие в дуели и престрелки, че често му се случвало да кашля кръв.

Вернер Хейзенберг

Известният германски теоретичен физик е автор на редица уравнения от квантовата физика. Но когато защитавал докторската си дисертация бил попитан как работи батерията и нямал идея.

Сергей Брюхоненко

Създател на първия в света апарат за поддръжка на кръвообращението, Сергей е известен с това, че успял да поддържа жива в продължение на няколко минути отрязана кучешка глава. Защо? Трябвало да изпробва машината си, а дори и тогава хората не били подходящи за подобни експерименти.

Самюъл Морз

Освен че изобретил морзовата азбука, Самюъл бил и малко луд. Той стигнал до заключението, че чернокожите, евреите, католиците и цяла Австрия искат да унищожат Америка. По ирония на съдбата изобретението му олеснявало глобалната взаимосварзаност, в това число и имигирацията.

Рудолф Дизел

След като изборетил дизеловия двигател, той се самоубил, защото си помислил, че творението му няма да е успешно.

Уилям Честър Майнър

Американски хирург, отговорен за вписването на повечето от примерите в оригиналния Оксфордски речник. Той сторил това докато бил в лудница, заради убийство в пристъп на параноя. Престоят му там му е предоставил повече от достатъчно време да мисли върху примерните изречения.

Ричард Файнман

Известен с работата си по проекта Манхатън, Ричард бил също и виден шегаджия. Прекарвал свободното си време като разбивал ключалки и сейфове, за да докаже колко лесно може да се проникне навсякъде. Освен това изучил перфектно маянски език и гърлено пеене.

Йоширо Накаматсу

Японският изобретател, отговорен за CD-то и DVD-то, всеки ден документирал с какво се храни, за да изпълни манията си да доживее до 144 години и нито секунда повече.

Оливър Хевисайд

Британския математик бил известен с това, че поставял огромни гранитни блокове около къщата си и през дълги периоди от време не консумирал нищо друго освен мляко.

Хенри Кавендиш

Въпреки че открил водорода, Хенри имал ужасни социални умения и си стоял вкъщи по цял ден. Откритията му видели бял свят 100 години след смъртта му, като били открити от Джаймс Максуел. По това време обаче и други били направили същите открития и в крайна сметка заслугите били приписани на тях.

Тихо Брахе

Датският астроном е известен с това, че стоял на масата по време на банкет в Прага, въпреки че трябвало да посети тоалетната. За нещастие развил камъни в бъбреците и починал.

Никола Тесла

След като построил високочестотен генератор, той поканил Марк Твен, който имал храносмилателни проблеми. Казал на Марк да застане в машината или около 90 секунди по-късно Марк се втурнал към тоалетната.

Питагор

Освен че измислил Питагоровата теорема, една от най-големите му идеи твърди, че бобът е толкова вреден, че не трябва да бъде консумиран или докосван. Легендата гласи, че след като бил прогонен от къщата си от нападатели и преследван от тях, стигайки до бобово поле, предпочел да срещне смъртта си, отколкото да го пресече.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини