Доброто възпитание. 17 ситуации, когато си личи

Възпитанието не приключва с първите 7 години, както смятат мнозина. Да съумеете да изглеждате изискано дори в неловки ситуации е резултат не само на съобразителност, но и на етикет. Дали спазвате следващите 17 от тях ще издаде притежавате ли аристократични маниери и възпитание или не…

1. Никога не отивайте на гости без предупреждение. Ако вас самите ви навестят изненадващо вкъщи, е нужно да запазите самообладание. Спокойно можете да си позволите да бъдете по халат или къси панталони, дори гостите ви да не са част от семейството.

2. Ако каните някого на парти, не се приема да му кажете той да си носи храна и напитки. Това просто не е покана парти! 

Ако все пак не сте сигурни дали не е на специален хранителен режим, добре е да го попитате какво предпочита за пиене и ядене. 

3. Когато ви поканят на вечеря, никога не пропускайте да занесете нещо за домакините. Приема се, че бутилка вино за домакина и цветя за домакинята са достатъчни. Лакомствата за децата могат да бъдат проблем, тъй като всеки родител приема за лично право да дава или не сладки и шоколад на малките. Ако искате да ги зарадвате с нещо изберете игра. 

4. Разговорите по телефона може да са много изнервящи за околните. Ако се намирате на публично място, обърнете внимание дали е удобно да говорите, преди да вдигнете. Неприлично е да вдигнете, а след това да шептите сякаш се криете  

В ресторант телефоните трябва да бъдат на беззвучен режим. Ако получите важно обаждане, трябва да си извините и да излезете навън, за да отговорите на повикването. Не пишете съобщения. 

В киносалон и в театър важи същото правило. Като тогава не трябва в никакъв случай да излизате по средата на представление или да отговаряте на съобщения. Неотдавна Мадона бе сериозно охулена за това… 

В една делова среща, също е проява на лошо възпитание да вдигнете телефона си. Дори само, за да се извините и да кажете, че не е удобно. 

5. Ако вие сте произнесли фразата „Каня ви на ресторант...”  – означава, че вие плащате сметката. 

Ако жена кани делови партньор на ресторант, плаща тя. Другата формулировка: „Да отидем на ресторант” – означава, че всеки поема своята част от сметката и само ако мъжът предложи да плати, жената може да се съгласи с това. 

6. В асансьора: мъжът винаги влиза първи, но излиза първи този, който е най-близо до вратата. 

7. Чадърът никога не се суши разтворен. Той трябва да се сложи в специална поставка, ако има такава или да се окачи. 

8. Чантата не се държи на коленете или на стола, на който седите. Ако е малка можете да я поставите на масата. Обемната чанта е редно да се окачи на гърба на стола или да се постави на пода. На пода се поставят и бизнес чантите на деловите мъже. В никакъв случай не изсипвайте съдържанието на чантата си пред очите на събеседниците си. Ако търсите нещо, направете го дискретно и бавно. 

9. Съобщение: „Извинявай, закъснявам с 20 минути”, не е приемливо. Ако уважавате някого не закъснявайте за среща с него. Ако се случи нещо неочаквано, се обадете. Ако закъснението е повече от 20 минути, по-добре отложете срещата за друг ден. 

10. Допустимо е да се разхождате с найлонови торбички в ръка само на връщане от супермаркета. Същото се отнася и за хартиените пликове от бутици. 

11. Проява на лош вкус е да обявявате на всеослушание, че сте на диета. Още по-лошо е под този предлог да отказвате ястия, когато сте на гости. Обезателно похвалете кулинарните умения на домакинята, дори и нищо да не хапнете. По същия начин стои и въпросът с алкохола. Не обявявайте, че няма да пиете. Помолете за бяло сухо вино и просто кажете „Наздраве”. 

12. Темите-табу в светски разговор са: политика, религия, здраве, пари. Неуместен въпрос: „Боже, каква рокля! Колко струва?”. 

13. Към всеки, който вече е навършил 12 години е редно да се обръщате на „Вие”. Отвратително е да се демонстрира социално разделение, като се говори със сервитьори или шофьори на „Ти”… 

14. Не използвайте имейли, за да злословите срещу някого. Говоренето зад гърба е невъзпитано, но още по-неприятно е някой да препрати по грешка ваш злостен имейл на човека за когото се отнася. 

15. Девет неща следва да бъдат държани в тайна, когато сте в общество: възраст, богатство, семейни разпри, религия, съставът на лекарствата, които пиете, любовна връзка, подарък, чест и безчестие. 

16. В ресторант не започвайте с храната преди да донесат по едно блюдо на всички. Същото важи и когато сте на гости. Ако на домакинята й се налага често да става от масата, за да донесе това или онова, не вдигайте наздравица в нейно отсъствие. 

17. Чукате ли на вратата на стаята на детето си, преди да влезете? 

Достатъчно е вие да постъпвате така, за да запомни и то че се налага да сигнализира преди да влезе във вашата спалня. С този малък на пръв поглед жест вие изграждате навиците му на човек с възпитание и самите вие се спасявате от неудобни моменти.

Източник: manager.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини