ТОП 10 на невероятните новооткрити животни

Рибката строител на загадъчни подводни кръгове №10

Около 18 000 животни – големи и малки, са открити през 2014 година, предаде Ройтерс.

Новооткритите видове се добавят към известните вече два милиона, обявиха учените от Нюйоркския университет, разпространявайки списъка на 10-те най-интересни от тях, който показва колко разнороден е животът.

Предполага се, че около 10 милиона вида все още са неизвестни на науката.

Пълният списък ще стане известен на 23 май – рождения ден на Карл Линей, шведския ботаник, смятан за създател на модерната класификация на организмите.

Две от животните са включени в списъка заради необичайния начин за гледане на поколението.

Китайска оса е първото известно животно, което използва химическо оръжие, за да отблъсква хищници – майките пълнят част от гнездата си с мъртви мравки, които изпускат летливи химикали. Те надделяват над миризмата на ларвите и отблъскват хищниците.

Индонезийска жаба се различава от посестримите си, защото вместо да снася яйца ражда попови лъжички в плитчините.

"Пилето от ада" е изчезнал вид.

То е пернат динозавър, съвременник на Т. рекс и Трицератопс. Частични скелети на представители на вида бяха изровени в Дакота.

Два вида привлякоха вниманието на съставителите на списъка с изпълненията си. Паяк от пясъчните дюни на Мароко се търкаля, когато е в опасност, като така се движи два пъти по-бързо, отколкото когато бяга. Японска риба-балон пък прави сложни кръгове по морското дъно. С тях мъжките се стремят да привличат женски.

Най-фотогеничен в списъка е гол морски охлюв

с окраска в синьо, червено и златисто.

 

 

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини