34 милиона автомобила ще бъдат изтеглени от пазара в САЩ

Около 34 милиона автомобила ще бъдат изтеглени от пазара в САЩ заради дефектни въздушни възглавници, произведени от японската компания "Таката".

Това е най-голямото изтегляне на продукти в страната, откакто компанията "Джонсън енд Джонсън" изтегли през 1982 г. 31 милиона кутии хапчета Тиленол заради наличието на цианид в тях. 

В случай с въздушните възглавници "Таката" се смята, че те са свързани със смъртта на най-малко петима души на американска земя и с множество наранявания, поясни американският министър на транспорта Антъни Фокс,  цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.
 
В света броят на смъртните случаи, свързани с дефекта в продукта на "Таката", е общо 6, в това число и американските, а ранените са 105

За първи път японската компания признава, че продуктите й са дефектни.
 
Произведени през първото десетилетие на настоящия век, дефектните въздушни възглавницимогат да експлодират дори в случай на най-малката катастрофа и да изхвърлят парчета метал и пластмаса върху пасажерите. 
При излагане на прекомерна влага агентът, който раздува възглавниците - амониев нитрат може да дефектира. 

Десетина автомобилоконструктори, сред които "Фиат Крайслер", "Дженерал Мотърс", "Форд", "Мазда", "Мицубиши", "Нисан", "Субару", "Тойота", БМВ, "Хонда" са засегнати от дефекта на продукта на "Таката". Само "Хонда" изтегли 19,6 милиона автомобила от пазара по света, от които само 5 милиона бяха изтеглени миналия четвъртък. "Тойота" изтегли 8 милиона автомобила по света, а "Нисан" - 4 милиона. 

"Таката" е обект на съдебно разследване от американското министерство на правосъдието. Изтеглянето на автомобилите ще струва на "Таката" и на автомобилоконструкторите между 4 и 5 милиарда долара, смятат експерти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини