Братя Галеви забелязани на парада в Москва. Преглед на печата

Вестниците в сряда продължават да следят скандала около полета на премиера Борисов с правителствен  хеликоптер до стадиона на „Лудогорец" в Разград.

„Полетът на Борисов до Разград се оказа поне двойно по-скъп
Полетът на премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова до Разград миналия петък е струвал много повече от обявените официално 2900 лв. Тримата летяха с правителствения хеликоптер Ми-8, за да присъстват на откриването на трибуната "Моци" на стадиона на "Лудогорец" и на концерт на фолк певицата Цеца Величкович.
Сумата беше оспорена от бившия началник на правителствения авиоотряд Цвятко Луканов, който пред bTV изчисли, че реално стойността е около 5 хил. лв. Според неговите сметки за общо 3 часа полет, колкото би трябвало да е летателното време за отиване и връщане до Разград, са били похарчени 2400 л гориво. По груби сметки 4735 лв. са отишли само за него. Ми-8 харчи по 775 л на час, а разстоянието София - Разград е около 340 км. Към тази сума трябва да се добавят разходите за охрана и кортежите, които са използвани за превозването на тримата. Въпреки че от правителството обясниха, че е избрано да се пътува с хеликоптер, за да спестят пари от кортежи на НСО, това не е така. Били са нужни два кортежа - единият да закара премиера до правителствения ВИП на летище София, а другият да го посрещне при кацане в Разград. Така излиза, че сумата е няколко пъти по-голяма от обявената.
Вчера Борисов съжали, че е ползвал правителствен хеликоптер и заяви, че ще върне 2900 лв..." - в. „Сега".

„Истински съжалих, че в ХХI век трябваше да обяснявам, че се наложи да използваме правителствения хеликоптер, който е за това, за да спестим средства и време. Горчиво съжалих за това. Така премиерът Бойко Борисов коментира обвиненията, че правителството е летяло с хеликоптер до Разград, за да открие новата трибуна на стадион "Лудогорец" там.
По време на конференция за усвояването на еврофондовете, Борисов обеща да намери начин да върне парите за пътуването с хеликоптера обратно. Според него в България поговорката: "Направи добро, за да изядеш дърво!", е много вярна..." - в. „Преса".

Още един скандал е сред актуалните теми на всекидневниците - закриването на онкодиспансерите.

„Москов: Няма да закрием онко диспансерите, ще осигурим комплексно лечение на едно място
Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви в студиото на Нова телевизия, че няма съмнения в подкрепата на парламентарното мнозинство за програмата на правителството, част от която е и реформата в здравната система.
„Основният проблем в България е раздутата и фрагментирана болнична система, това ни го казват всички международни институции, които анализират състоянието на болниците", уточни здравния министър...
Той смята, че пациентите сега биват заблуждавани, че онко диспансерите ще бъдат закрити и те ще останат без лечение. Министърът каза, че онко диспансерите, за които има напрежение, няма да бъдат закривани, а ще има окрупняване, което ще позволи пациентът да бъде лекуван изцяло в едно лечебно заведение..." - в. „24 часа".

„Лекарите от Комплексния онкологичен център и Центъра за психично здраве в Русе излязоха днес на първия си общ протест. Със скандирания "Москов лъже" и плакати те изразиха отново категоричното си несъгласие да бъдат обединени с Многопрофилната болница за активно лечение.
В протеста си медиците бяха подкрепени и от пациенти от двата диспансера, предаде БГНЕС.
Лекари и пациенти от Психодиспансера са притеснени най-вече за съдбата на социалните услуги, които предлагат. "В момента ние имаме осем социални услуги, които се предоставят от Центъра за психично здраве -това са защитени жилища, дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция. Ако те не съществуват, всичките тия пациенти нямам представа къде ще отидат и какво ще правят", заяви д-р Пламен Панайотов. Според него реформата в този вид е напълно безсмислена. Пациентката Нина Симеонова пък разказа, че се чувства прекрасно с трудовата терапия. Тя се тревожи какво ще прави, ако се осъществи сливането, защото в болницата няма да има такива дейности.
От Онкодиспансера отново припомниха, че мотивът за комплексно лечение на пациентите не е обоснован, тъй като тяхната структура като Комплексен онкологичен център осигурява точно такива грижи на онкоболните. "Този казус, който в момента създава напрежение и сред лекари, и сред пациенти най-вече, просто е излишен", коментира онкологът д-р Бисер Начев.
Лекарите от Русе се надяват да има реакция и на политическо ниво. "Обръщаме се с апел най-вече към управляващата партия в лицето и на премиера, и на комисията по здравеопазване към НС, да вземат позиция, защото от тях досега не сме чули нещо категорично като становище относно този въпрос. Ние сме категорично за реформа в здравеопазването, но належаща е реформата в спешната помощ", заяви още д-р Начев.
Лекарите от двата диспансера ще продължат с ежедневните си протести, а в петък, когато министър Москов ще бъде в Русе, ще направят протестно шествие в центъра на града." - в. „Преса".

Казусът с КТБ също е сред темите с продължение.

„Нели Кордовска, която временно ръководи управление "Банков надзор" в БНБ, не е отишла днес на заседанието на временната парламентарна комисия за КТБ, на което е била поканена. Тя е трябвало да представи приложения на кореспонденция между квесторите на КТБ, Фонда и БНБ.
Това съобщи след заседанието на комисията нейният председател Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус".
Кордовска бе поканена след като стана известно, че тя е разрешила на квесторите от името на Фонда за гарантиране на влоговете (където тя е представител на БНБ - бел. ред.) да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, за да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право.
Самата тя беше уличена, че е закрила влоговете си в банката часове преди да бъде поставена под специален надзор..." - в. „Дневник".

„Безпрецедентно е може би мнозинството, а по отношение на промяна в Закона за кредитните институции, всички парламентарни групи са подкрепили идеята да падне банковата тайна за банка, която е в несъстоятелност. Това заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия за КТБ след заседание на членовете й снощи. "Все още обаче предстоят коректните текстове да бъдат изготвени по предложение на народните представители и да бъдат внесени в комисията, която ще формулира един общ текст за промяна в закона и ще го внесе в НС, преди да изтече срокът на работа на нашата временна комисия", каза Атанасова.
"Драфт текстът, по който работим, е, че по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките синдиците на банка в процедура по несъстоятелност оповестяват публично в 7-дневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители", поясни Атанасова.
По думите й служителите на Специализирана служба за вътрешен одит на КТБ са привлечени като обвиняеми...
"Готви се компютърна експертиза за информация на досъдебното производство", заяви шефката на комисията. Атанасова посочи, че е пристигнало писмо от синдиците на КТБ във връзка с всички указания, отправени към квесторите на КТБ, както и всички въпроси, задавани от квесторите към Фонда за гарантиране на вземанията и БНБ. "Пристигнало е и писмо от Нели Курдовска. Тя е представила болничен на нашата комисия, че не може да се яви с приложения на кореспонденция между квесторите на КТБ, Фонда и БНБ", заяви Атанасова..." - в. „Стандарт".

„От ГЕРБ подкрепяме отпадането на банковата тайнa, каза още Атанасова.
"Считаме, че следва да се добавят и кредитите на юридическите и физическите лица.
Румен Гечев добави, че от БСП категорично подкрепят тези промени. "Най-малко обаче трябва да бъде ограничаван министъра на финансите. Парите за погасяване все пак идват от бюджета. Категорично подкрепяме вдигането на банковата тайна", подчерта Румен Гечев.
От БДЦ също ще подкрепят промените в Закона за кредитните институции. От Атака също принципно ги променят..." - в. „Труд".

Покачването на предизборните градуси също е сред темите на всекидневниците.

„Соцдепутатът Георги Кадиев призова "Позитано" 20 да не чака 12 без 5 за номинациите на червените кметове. "За пореден път подтиквам ръководството на БСП да номинира бързо кандидатите за кметове", написа Кадиев във Фейсбук. "Поне в големите градове, където трябва дълга кампания. И да не се оправдават, че "няма кой". Като няма кой, да закриват организации. Ако в един примерно двестахиляден град няма кой да ни е кандидат, защо имаме партийна организация там?", пита още Кадиев. И отбеляза, че за София "е абсурд да се издига кандидат на 20 юли, за когато е насрочена градската конференция на БСП". По думите му през август предизборна кампания не се прави, а "през септември и октомври вече всичко е какофония и никой нищо не чува".
"Давайте бързо, няма какво да се двоумим, интригантстваме и правим сметчици. Целта в София е ясна - силен резултат, балотаж, увеличен брой общински съветници над сегашните 15 и на балотажа каквото стане", пише още социалистът към своите. И заключва, че избори се печелят преди кампанията, а не по време на нея." - в. „Стандарт".

„Реформаторите пак се карат за кмет на София, мислят вариант С
Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София може да е изявена фигура, която не е обвързана с нито една от партиите. Това е един от обсъжданите варианти, след като и днес лидерите на партиите от блока не се разбраха кой ще посочи името за столицата.
На заседание на предизборния щаб на РБ във формат лидери и заместници станало ясно, че нито ДСБ приемат номинирания от Меглена Кунева Соломон Паси, нито ДБГ одобряват човека на тъмносините Вили Лилков...
Днес изтича срокът за номинации на кметове в ДБГ. По-рано днес лидерите обсъждали дали да запазят ролята си на арбитър, или да дадат свобода на местните си структури сами да се разбират за кандидатите си. СДС ще вземе решение на конференция в средата на юни..." - в. „24 часа".

„Сигнал за тенденциозно извършени от началото на годината незаконни адресни регистрации на граждани на територията на община Несебър е подаден до главния прокурор Сотир Цацаров от ръководството на ГЕРБ в морската община. Изнесената в детайли информация е подкрепена от представителите на ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, "Движение 21", ССД, съобщиха от партийния пресцентър.
Сигналът, свързан с неправомерно включване в избирателните списъци на граждани, за които не са налице законовите предпоставки за упражняване на вот в община Несебър, е изпратен и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков..." - в. „Дневник".

„Над 5500 са регистрираните по настоящ адрес в община Несебър само от началото на годината според данните на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към 15 май. Общият брой на записаните по настоящ адрес е 8019. Подобни фрапиращи данни преди дни бяха оповестени и за други общини в страната, но странно защо за тях ГЕРБ не е сезирала прокуратурата. Според данните на ГРАО най-много регистрирани предизборни пришълци има в областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и Хасково, където хората, сменили настоящия си адрес, са се увеличили около 3 пъти.
Само в град Несебър по настоящ адрес са записани 426 лица от началото на годината до края на април, се посочва в сигнала. Вътре са изброени конкретни населени места и адреси, на които са записани по 8-11 човека накуп. Имало и случаи, при които хора се регистрират на адреси на търговски обекти, а не на жилищни, както повелява законът..." - в. „Сега".

„Кметовете и кметските наместници, които са записали тези хора, са го направили по корупционни съображения и в нарушение на закона. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и политически анализатор, по повод на данните, изнесени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за увеличението на регистрациите по настоящ адрес в някои области преди местните избори, съобщи „Фокус".
„Много хора са се записали с друг настоящ адрес, на което имат право. Те две седмици преди изборите ще подадат молба да бъдат прехвърлени от списъците с постоянен адрес към тези с настоящ адрес, за да гласуват на друго място. Това формално законът го допуска. Тук обаче има един друг момент, защото законът е нарушен в друга своя част. За да запишеш някой по настоящ адрес, трябва да има изпълнени следните условия. Да има там имот. Примерно си е закупил къща и е нормално настоящия адрес да му е в нея", посочи проф. Михаил Константинов. и допълни, че другото условие за промяната на настоящия адрес е да живееш под наем в друго населено място.
"За купуване на имоти и дума не може да става, защото хората, които си сменят настоящия адрес преди изборите са малограмотни маси. Остава да имат договори за наем. Ние вече видяхме, че се демонстрира как са записани по 40 души, на мястото на някакъв коптор от 3 кв. м, където и един човек не може да живее. Това е нарушение на закона, който изисква при такова записване да има осигурени по една стая на двама души, с по две легла в нея. Ето пример как е нарушен законът. Те нямат право да бъдат записани там. Къде спи родната прокуратура, защото тя отговаря за законността и за това, което се случва в тази страна", допълни още Михаил Константинов..." - в. „Труд".

В. „24 часа" съобщава, че братя Галеви са забелязани в Москва:
„Дупничани забелязали т. нар. братя Галеви на Червения площад в Москва по време на парада по повод Деня на победата, съобщи "Вяра". Двамата били сред тълпата, развяваща знамена и пееща победни песни. Твърде вероятно е хората да са се припознали, твърди регионалното издание.
Резиденцията на братя Галеви в градската градина в Дупница е напълно завършена и блести в синьо като небостъргача „Сапфир" в Истанбул. В нея не живее никой, но сградата се охранява от денонощна охрана, има си и караулка. Тюркоазеносинята прелест се намира точно до градската градина и дупничани дават идея да се превърне в дворец, отворен за посетители.
Докато държавата си е мислила, че Пламен Галев и Ангел Христов са на свобода срещу гаранция от общо 100 000 лв., се оказа, че съдът им е изменил мярката и ги е пуснал на свобода срещу подписка и надлежно им е върнал парите. Разкритието направи министър Диана Ковачева. Председателят на КОС Мирослав Начев, който ги оправда, заяви, че за промяната на мярката за неотклонение не е длъжен да уведоми министерството, тъй като то не е страна по делото.
От 5 години се точи делото за конфискацията на имуществото им, което още от старта си стои в задънена улица..." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини