Растение показва къде има диаманти

Палмово растение в Западна Африка скоро може да се превърне в най-добрия приятел на търсачите на диаманти.

Причината е, че расте само върху скала съдържаща скъпоценните камъни, са открили учените.

Растението известно като Pandanus candelabrum расте върху почви богати на кимберлит, вид вулканична скала, която се свързва с диамантите.

Стивън Шъри, геолог и експерт по диамантите в Института за наука Карнидж във Вашингтон казва, че търсачите на диаманти ще се нахвърлят като луди на растението.

Други растения например показват находищата на мед, а явлението е известно като геоботаника.

Това обаче е първия растителен вид, за който се знае, че расте около потенциални диамантени мини.

Диамантите, които се формират на хиляди километри в недрата на земята, се извличат на повърхността чрез кимбърлитови тръби.

Д-р Стефан Хагрти от Университета на Маями бил първия, който забелязал че растението P. candelabrum расте върху тези редки тръби.

Самите тръби могат да бъдат доста големи, една от откритите от д-р Хагърти била с ширина 50 метра и дължина 500 метра.

Кимбърлитовите тръби обаче са рядко срещани, едва 10% от тях в действителност съдържат диаманти, а само 10% от диамантите са с достатъчно добро качество.

Изглежда, че растението процъфтява върху почви богати на магнезий, калий и фосфор и е било забелязано върху няколко места с кимберлит, но никъде другаде. Това сочи, че то се намира само върху тези области, а наличието му може да означава възможно находище на диаманти.

Предимствата на геоботаниката, са че този метод е по-евтин и че все по-малко райони ще трябва да се справят с нашествията на търсачите на диаманти.

Диамантите могат да достигнат възраст от 3 милиарда години и са смятани за един от най-ценните и скъпи камъни, достигайки изключително високи цени на пазара.

Но те са ценни и от научна гледна точка, тъй като улавят минерали, които дават информация за условията дълбоко в земните недра.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини