Пет нови български филма на пазара в Кан

"Пеещите обувки" на Радослав Спасов, посветен на елементи от живота на легендарната певица Леа Иванова е написан в съавторство с Георги Данаилов. В него са се снимали актьорите Рая Пеева и Юлиан Вергов.

Единственото участие с български елемент на предстоящото 68-мо издание на международния кинофестивал в Кан, който се открива на 13-ти май, е късометражният филм "Отсъствие" на студентката по режисура в немската Академия за кино и телевизия Елица Петкова.

13-минутният филм на младата българка, която учи в Берлин от 2011 година ще се конкурира с още 18 заглавия на режисьори-студенти от престижни филмови институти в специализирания официален конкурс "Синефондасион". По информация на главната структура за промоция на немски филми на големи международни фестивали German Films "Елица показва едно денонощие от трудното ежедневие на 30-годишна жена на име Клара".

Пет нови български филма ще бъдат показани на търговски прожекции като финансирането се поема от Националния филмов център. Два от тях, "Семейни реликви" на Иван Черкелов и "Имало едно време един уестърн" на Борис Десподов са напълно завършени, а останалите три – "Сняг" на Венцислав Василев, "Жената на моя живот" на Антоний Дончев и "Пеещите обувки" на Радослав Спасов – са в стадий на постпродукция. Всички филми са подпомогнати от Националния филмов център.

Три от филмите са дебюти и с международно участие.
Сценарият на "Имало едно време един уестърн" е написан от Андрей Паунов и режисьорът на филма Борис Десподов, за когото това е първи пълнометражен игрален филм. Във филма, на който двамата са и съпродуценти участва световно известната дива на италианското кино Клаудия Кардинале.

"Сняг", с който сценаристът на "Отрова за мишки" Венцислав Василев дебютира като режисьор в игралното кино е копродукция с Украйна и в него освен Пламен Великов, Ованес Торосян и Красимир Доков се е снимал и известният украински актьор Владимир Ямненко.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини