Първият полет на частния космически кораб New Shepard (видео)

Blue Origin, космическата американската компания, създадена от Джеф Безос (Amazon), съобщи, че е провела първия тестов полет на ново суборбитално превозно средство в Тексас.

Корабът New Shepard излита вертикално и достига височина 93 км (307 хиляди фута).

"Всеки астронавт на борда би трябвало да има много хубаво пътуване в космоса и плавно завръщане", заяви в своя блог Безос.

Бустерът не е довършил полета по план. След отделянето на капсулата, той е трябвало да се приземи вертикално, готов за друг полет, но поради проблем с хидравликата тази част от мисията не протекла по план.

"Ние продължаваме да сме големи фенове на архитектурата на вертикално излитане и вертикално кацане", пише Безос в блога си.

Отделената капсула обаче е завършила полета по предназначение и се е върнала с парашут. В нея има място за шестима, но този първи полет е безпилотен.

New Shepard е кръстен на Алън Шепърд, първият американец в космоса.

Тя е насочена към същия туристически пазар като ракетните самолети на сър Ричард Брансън. Обаче, за разлика от шефа на Virgin, Безос е много по-сдържан. Въпреки това, Blue Origin е високо ценена. С нея работят United Launch Alliance, компанията, която отговаря за мисии на националната сигурност на Америка и НАСА. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини