Прокуратурата оспори датата на фалита на КТБ

Софийски градска прокуратура(СГП) протестира решението на съда относно началната дата за неплатежоспособност на Корпоративно търговска банка (КТБ).

Протестът е подаден днес, 28 април 2015г., и е срещу решението на софийски градски съд  с което за начална дата на неплатежоспособността на КТБ е определена датата на отнемане на лиценза на банката - 06.11.2014 г.

Така, според решението на съда, докато КТБ е била под специален надзор, все още не е изпаднала в състояние на неплатежоспособност, а е съществувала само опасност от такава.

Прокуратурата настоява тази дата за неплатежоспособност да бъде изтеглена назад във времето - 30. 09. 2014 година - датата на установяването на действителното състояниена банката, когато собственият капитал е отрицателна величина.

Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена КТБ АД. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката - насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица /без диверсификация на риска/, при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време, посочват от прокуратурата..

Но в одитните доклади е  посочено, че към 30.09.2014г. банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита,че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е 30.09.2014 г.

Припомняме, според нормативните уредби право на обжалване на решението на СГС от 22 април 2015 година имат само прокуратурата и Българската народна банка. Още когато преди дни БНБ обяви, че също ще обжалва датата в 7-дневен срок, бе коментирано, че всички цесии с влогове в КТБ са станали преди 6 ноември.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини