Уникално "магично пиле",къта в колекцията си родопски хотелиер

 Странен предмет, изобразяващ крайно стилизирана фигура на малка птица, с очички от полускапъценния камък, краси частната колекция от древни тракийски предмети на бизнесмена-хотелиер Александър Митушев от Златоград. Това разкритие направи по време на кръглата маса археологът Николай Овчаров. Дискусията, посветена на културния туризъм в Средните Родопи беше организирана от Митушев в новия му хотел в Ягнево.

Като запален любител на археология, история, култура и връзката на легендите със съвременния туризъм в региона, преди 15 години той започва да откупува предмети -находки, изровени от местните хора. Създава малка колекция, която е регистрирана в Регионалния Исторически музей „Стою Шишков„ в Смолян, а копията са изложени в конферентната зала на новия хотел на Митушев край село Ягнево. Сред тях е „пилето“, изработено от мед и бронз, с очички от карнеол, както непринудено го нарече археологът Николай Овчаров.

Той е категоричен, че такова нещо в света няма и обяснява, че птицата най-вероятно е култова играчка от 15-11 в. пр. Хр. от Къснобронзовата епоха от колекцията на Митушев. Предметите бяхо официално обявени по време на кръгла маса за развитието на културния туризъм в Средните Родопи.

„Уникална е играчката, според доц. Лещаков, който е най-големият специалист по Късно бронзова еппоха, и това лято ще участва в разкопките финансирани от Митушев, такова нещо в света няма, абсолютно уникален“. Птичето е високо няколко сантиметра, то е тринога фигурка, на която стои клатеща се главичка /по подобие на съвременните играчки от този вид/.

„За какво е служила, трудно е да се каже. Може да бъде и обикновена детска играчка, може да бъде и нещо, което е свързано с култовите практики- гадания или нещо подобно“, обобщи Овчаров.

Другата атракция в сбирката на Митушев, освен по-известните глинени съдове, е ножът, използван в култовите практики.

„Тези предмети от неговата колекция – показват щрихи от тази история 2-1 хилядолетие пр. Хр. ,когато Източните и Средните Родопи преживяват един голям разцвет. Най-големите култови центрове са Перперикон, Татул, пещерата Утроба и т.н. , но очевидно ще излизат и още такива предмети и паметници. Тази година се надявам да имаме още два от тях в района на Мъгляне, които ще ни дават щрихи от тази изключително интересна история от времето на Троя и Микена.

За да онагледи дълбоката старинност на уникалното пиле, професорът -археолог обясни, че това е периодът, описан от Омир в „Илиада“ и „Одисея“, в които споменава като светиня, траките и тяхното вино, както и Родопите. Като „свещена планина“ я определя и Херодот, когато говори за централното светилище на Дионис.

„Тук е било пълно с такива култови места по времето на траките“, обобщи Овчаров и обяви, че това лято стартират сондажни проучвания Кромлеха до село Мъглене. Той е лично откритие на Александър митушев, който го забелязва преди години, а сега ще финансира със собствени средства археологическите работи по древното скално образувание.

Ще се направят проучвания и на Харманкая, където се очакват богати материал от керамика, но тепърва ще стане ясно какво крие там Свещената планина.  

И съвсем естествено и заслужено сред множеството награди Митушев вече има и приза „Личност с принос в развитието на културният туризъм“ на Международното изложение „Културен туризъм”, което се проведе във Велико Търново от 1 до 4 април.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини