Украйна отбеляза 29 години от катастрофа в Чернобилската АЕЦ

Украйна отбеляза днес 29-ата годишнина от най-тежката катастрофа в сферата на мирния атом, станала в Чернобилската АЕЦ на стотина километра от Киев.
Все още обаче се бави изграждането на нов саркофаг за пострадалия реактор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В 01.23 ч. сутринта - в точния момент на експлозията, стотици граждани положиха цветя и запалиха свещи в подножието на монумента в памет на жертвите от Чернобил в Славутич, на петдесетина километра от централата.

Президентът Петро Порошенко посети днес Чернобил, където почете паметта на жертвите и инспектира работата по новия стоманен саркофаг близо до реактор номер 4, който се взриви на 26 април 1986 г.

"Благодарение на сумите, отпуснати от международната общност, се надяваме да приключим изграждането на новия саркофаг, за да защитим завинаги света от чернобилската радиация", каза държавният глава в обръщение към нацията.

Стотина хиляди души бяха евакуирани от 30-километровата зона около централата, която и до днес е забранен район, а санитарното състояние на Чернобил все още е спорно, отбелязва АФП.

Научната комисия на ООН, изследваща последиците от радиацията, признава официално едва 31 смъртни случая сред операторите и пожарникарите, директно свързани според нея с катастрофата.

Неправителствената организация "Грийнпийс" обаче твърди, че радиоактивното замърсяване може да е причинило смъртта поне на 100 000 души, главно т. нар. ликвидатори.

Стотици хиляди хора изпрати там съветската власт, без да им осигури адекватна защита, за да потушат пожара в АЕЦ, да разчистят заразената зона и набързо да изградят бетонен похлупак, наречен саркофаг, с който да изолират засегнатия реактор, отбелязва АФП.

Конструкцията впоследствие бе укрепена, за да не се срути, но се е пропукала и трябва да бъде покрита с гигантски похлупак от стомана, тежащ над 20 000 тона.

Изграждането му се очаква да струва над 2 милиарда евро и се финансира с дарения от чужбина. Средствата се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини