Анкара привикала посланика ни заради решението на НС за арменския геноцид

Българският посланик в Анкара е бил поканен вчера на среща в турското външно министерство във връзка с решението на Народното събрание да признае масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година. Това съобщи външното ни министерство.

От съобщението на ведомството става ясно, че турската страна еизложила вижданията си за приетото от парламента решение, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор българският посланик Красимир Тулечки е разяснил характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Турция.

Българската страна подчертава своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел, заключават от Министерството на външните работи.

Припомняме, в петък след разгорещени депати Народното събрание прие решение за арменците, заменяйки "геноцид" с "масово изтребление"

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини