Как да се справим с негативните хора

Всички сме изпитвали страничните ефекти от комуникацията с негативни колеги, познати или партньори. Може би работите с някой, който непрекъснато се оплаква, но не  предприема нищо, за да се справи с проблемите си. Или имате приятел, който говори против другите и създава драма. Какъвто и да е случаят, тези хора могат да ви повлияят много зле, пише Enterpreneur.com. Ето как да се справите с тях:

Поставете граници. Не се чувствайте длъжни да стоите и да слушате безкрайните им оплаквания. Дистанцирайте се, доколкото можете. А ако все пак ви се налага да общувате с тях, старайте се да е максимално кратко.

Негативните служители – вън. Дори един зле настроен човек в екипа ви може да прехвърли отношението си върху всички останали. Срещнете се на четири очи, обяснете му къде е проблемът и му дайте шанс да се промени. Ако това не се случи, може би е време да го освободите.

Избирайте битките си. Не влизайте в спор за всяко дребно нещо, което ви подразни. Освен че самият вие ще паднете жертва на негативизма, ще направите и лошо впечатление. Контролирайте емоциите си и се старайте да предотвратите ескалация на напрежението.

Не се престаравайте с анализирането. Негативните хора често се държат ирационално. Само ще си загубите времето, ако търсите обяснение на всяко тяхно действие.

Изградете си мрежа от позитивни приятели, познати и професионални контакти. Търсете по-активна комуникация с тях и се оставете на положителното им влияние.

„Раздавайте“ позитивизъм. Щастието и доброто състояние на духа ви са далеч по-важни от нечии груби коментари. Не позволявайте на негативните хора да ви депресират, а се опитвайте да виждате хубавото във всяка ситуация. Може би така ще заразите останалите с позитивния си поглед към нещата.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини