Малките от СОУ слушаха "сериозна" музика

В СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров” - Първомай започнаха образователни коцерти за деца от 1 до 4 клас. Идеята не е нова, но през последните години беше преустановена практиката малчуганите да се запознаят на живо с класически произведения и популярни инструменти.За реализирането ѝ сега помогна Община Първомай и лично кметът Папазов. Децата от началния курс на най-голямото общообразователно училище в Първомай се запознаха на живо с изпълнения на цигулка и електрическо пиано. Гости им бяха продуцентът Иван Радилов и дъщерите му Вирджиния и Гинка, които много първомайци познават от организираните концерти на източните стълби на Общината. Те  разказаха накратко за най- известните имена в световната и българската симфонична музика. Представиха произведения и  инструментите на които ги изпълняват и забавляваха малчуганите с малко музикална история и гатанки.

Децата не бяха само слушатели в залата. Те бяха провокирани да отговарят на музикални въпроси. С въодушевление изслушаха познатите им „Ода на радостта” и „Химн на Кирил и Методий”. Аплодираха и произведения на Моцарт, Бах, Пиацола, Щраус. След края на концерта споделиха, че са се забавлявали и с удоволствие пак биха слушали „сериозна музика”.

Добрата традиция за провеждането на образователни концерти, цели да повиши музикалната култура на учениците, и освен всичко останало, да възпитава у тях вкус към по-различен вид музика от тази, която ги заобикаля в ежедневието.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини