333 са регистрираните криминални престъпления за миналата година в общината

 

През 2014 г. в РУП - Първомай са регистрирани общо 333 заявителски материала за криминални престъпления - се казва в отчета-анализ  за дейността на Районното управление на МВР в Първомай. За същия период на 2013 г. са били 373. Наблюдава се тенденция към понижаване броя на заявените престъпления с 10,72%.

 

По линия на криминалната престъпност са регистрирани 284 престъпления. Останали за работа 245 бр., а от тях разкрити са 85 или е 34,69 %. Разкрити от предходен отчетен период са 30 престъпления.

За отчетния период на територията на РУП - Първомай няма извършени тежки криминални престъпления като убийства и умишлени телесни повреди. Няма установени групи, занимаващи се с престъпна дейност.

Регистриран е един грабеж с ниска степен на обществена опасност в с. Дълбок извор, като не е установен извършителят на деянието.

 

Най-голям дял от престъпленията заемат кражбите. Регистрирани са 155 , останали за работа са 146, от които разкрити 27 или 18.49 % разкриваемост. Броят на документираните кражи значително е намалял - за сравнение през същия период на 2013 г. са били документирани 202 кражби, останали за работа 182 , от които 41разкрити.

Кражбите са доминираща престъпна дейност на територия на община Първомай, като най-много са домовите кражби - 59, от които до тук са разкрити 8.

Взломните кражби са 46 срещу 44 от предишната година. Увеличил се е броя на взломните кражби, като е намалял процентът им на разкриваемост.

Анализирайки обстановката по линия на кражбите на черни и цветни метали са регистрирани 15, от които разкрити – 7 бр. – 46.66 % разкриваемост. Всички пунктове за изкупуване на Цветни черни метали Първомай са лицензирани и няма случаи на незаконна търговия.

Относително постоянен е броят на другите престъпления, по - характерни от които – незаконната сеч и превоз на дървен материал, управление на МПС след употреба на алкохол, унищожаване и повреждане, склоняване към самоубийство, ПТП, хулиганства и др., които представляват съществена част в графата „други престъпления” на таблицата. Повишил се е процентът им на разкриваемост като през 2013 г. е бил 60.27 %, а през 2014 г. е 65.07 %.

2 заявителски материала има за престъпления, свързани с културно – историческото наследство на страната и с установени извършители.

По - характерни разкрити криминални престъпления на територията на РУП - Първомай през изтеклият период са : кражби на капаци от дъждопреносни шахти от канализационната мрежа на гр. Първомай, домова кражба на месни продукти , взломна кражба на пари и цигари от търговски обекти в Първомай, Дебър и Крушево, кражба на метали от фирма “Булконс” , кражба на проводници от електроразпределителната мрежа на с. Градина, кражба от складова база на «Гражданска защита» в гр. Първомай.

Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини