Очаква се Пловдивска община да спасява Татаревската могила

Пловдивски новинарски сайтове разпространиха информация, че Община Пловдив ще даде 40 000 лв. от бюджета си за спешни разкопки на могилите до село Татарево. Полицаи са установили, че има нарушения по голямата могила и близката до нея по-малка. Най-вероятно това са следи от иманярски набези и съществува реален риск те да бъдат тотално ограбени и разрушени.

По предписание на междуведомствена комисия от Министерството на културата и Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН на надгробните тракийски могили трябва спешно да се извършат архелогически проучвания и да се спаси това, което е останало след иманярския вандализъм.

Всички археологически артефакти ще бъдат инвентаризирани в Пловдивския археологически музей, който ще извърши разкопките. Предполага се, че ръководител ще бъде директорът на музея Костадин Кисьов.

Предложението трябва да влезе като извънредна точка на предстоящата утре  сесия на Общински съвет Пловдив – съобщава Plovdiv.topnovini.bg

Снимките, които поместваме са на наш читател, който от 2006 година се опитва да алармира за необходимостта от спешни разкопки в района. Според него: " могилите крият много интересна история, но са обект на системно тарашене от иманяри".

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини